Alergie se u psů může projevit v jakémkoliv věku, nejčastěji to však bývá v jeho prvních dvou letech. Pes nikdy nemá alergii na krmivo jako celek, ale na nějakou či nějaké z jeho složek. Často to bývá intolerance různých přísad v krmivu, jako je sója, obiloviny nebo chemická dochucovadla.

Na kterou z látek je pejsek alergický, může po provedení krevního testu zjistit veterinář. Majitel psa pak podle výsledku zvířeti může sestavit vhodný jídelníček. Důležitá je ale prevence v podobě zdravého a kvalitního krmiva.

Ilustrační snímek
Jídlo od stolu, nepravidelnost. Při krmení psa dělají lidé často chyby

„Je proto velmi klíčové číst složení krmiva, především u podezřele levných krmiv. Ty jsou zpravidla „zpestřená“ konzervanty, chemií a je v nich málo bílkovin. Každé granule musí mít na svém obalu uvedeno složení,“ uvedl odborník na psí výživu Jiří Švihálek z Yoggies.cz.

Doporučuje nekupovat krmivo s obsahem obilí, sóji, lepku (především pšenice). Naopak doporučuje kupovat krmiva, která obsahují dostatek přírodních vitamínů, minerálů, vlákniny pro zdravé trávení potravy. Důležitou složkou by také měly být probiotika (laktobacily).

„Ty umí skvěle pomoci při u alergiích u psa. Používat je můžete i ve formě doplňku potravy, jako je například jogurt pro psy. Krmivo by nemělo obsahovat obilí, ale dobře stravitelné obiloviny (zdroj uhlohydrátů, tj. energie), jako jsou např. rýžové vločky,“ doplnil Švihálek.

Varovné symptomy 

A jak u psa alergii poznat? Zpozorněte ve chvíli, jakmile začnete pozorovat, že se zvíře drbe více než je obvyklé, vykousává si srst, zarudne mu kůže okolo očí, nebo je jeho kůže zarůžovělá a může i nezdravě zapáchat. Objevit se může také vyrážka mezi prsty a kolem čenichu. Častým znakem alergií mohou být i záněty uší, které se i přes léčení kapkami neustále vrací.

Náklady na veterinární péči se často mohou znenadání vyšplhat na tisíce, někdy i desítky tisíc korun, ne každý si ale takové výdaje může dovolit
Drahá návštěva veterináře? Náklady na léčbu mazlíčka může proplatit pojišťovna

Pokud u psa vidíte varovné symptomy, je důležité zajít k veterináři a začít se více zajímat o to, čím zvíře krmíte.

Máte-li citlivého psa, tak kromě krmiva používejte i hypoalergenní kosmetiku, jako jsou například šampóny. „Pokud svému pejskovi nastavíte takovou životosprávu, která obsahuje kvalitní granule bez obsahu nebezpečných chemikálií, můžete si být jisti, že jste objevili způsob, jak odstranit hlavní možné spouštěče alergií u svého psa,“ dodal Švihálek.