Kvůli této změně se rozpoutala vášnivá debata mezi zastánci historického jádra města a obhájci tiššího provozu. „Hluk je dnes fenomén. Myslím, že hygiena stejně bude tlačit k tomu, aby byl komfort pro lidi lepší, než aby hájila ulici, která není zas tak historicky zásadní," zhodnotil situaci na listopadovém zasedání zastupitelstva starosta města Humpolce Jiří Kučera.

Souhlas se změnou povrchu vyjádřil i místostarosta. „Zastupitelstvo je tu od toho, aby sloužilo lidem. V této ulici je základní umělecká škola a v létě si potřebují otevřít okna. Přes hluk z ulice ale učitel neslyší žáka," upozornil na nesnáze místostarosta Květoslav Namyslo.

Právě ředitel Základní umělecké školy Gustava Mahlera v Humpolci předložil návrh na změnu povrchu. „Navrhujeme změnu z praktických důvodů, aby se zvýšila funkčnost komunikace," podotkl ředitel a zároveň zastupitel Josef Jirků s tím, že souhlas vyjádřily podpisem pod návrh instituce se sídlem ve Školní ulici, kterými jsou Domov blahoslavené Bronislavy, Astra – denní centrum pro seniory či charitní domov pro matky s dětmi.

Proti návrhu vystoupili dva zastupitelé. „Myslím, že zastupitelstvo nemá rozhodovat o takto odborných věcech v době, kdy je projekt v podstatě hotový," odporovala návrhu zastupitelka Alena Štěrbová. Zároveň hájila povrch z kostek, který nenaruší historii města.

Podobný názor vyslovil i další z členů. „Po vysvětlení architekta z firmy OK Plan Architects na jednom z minulých zasedání zastupitelstva jsem se rozhodl pro kostky. Lidé v té firmě jsou odborníci, kteří tomu rozumí," vyjádřil důvěru v architekta zastupitel Jiří Dalík.

Po více než půlhodinové diskusi se zastupitelé usnesli na schválení návrhu o změně povrchu. Ve Školní ulici tak bude položen asfalt s gumovou přísadou, který disponuje ještě lepšími protihlukovými vlastnostmi než běžný asfalt.

První etapa oprav humpoleckých ulic Školní, Husova a Havlíčkovo náměstí začne už v příštím roce.