Podle informací od starosty města Jiřího Kučery by práce měly být zahájeny během několika dní. „Jedná se o kompletní předělání poměrně velkého území, které vede v podstatě od Horního náměstí až po Fabrika hotel ve Školní ulici," řekl Jiří Kučera.

Už zhruba před dvěma lety humpolečtí zastupitelé schválili projekt rekonstrukce Žižkovy ulice, k němuž se mohli vyjádřit i tamní obyvatelé, a to prostřednictvím webových stránek Váš názor. Nicméně z ekonomických důvodů bylo nakonec nutné původní projekt upravit.

Od záměru vybudovat centrální parkoviště v dolní části ulice, naproti sídlu policie, se ovšem ani v inovaci projektu neupustilo. „Parkovací zálivy s povrchem ze žulové kostky budou kolmo na Žižkovu ulici po obou jejích stranách.  V blízkosti tohoto parkoviště zřídíme veřejné toalety v antivandal provedení," upřesnil místostarosta Humpolce Květoslav Namyslo. Jiří Kučera doplnil, že plánované veřejné WC by mělo být téměř bezobslužné. „Díky novým veřejným toaletám budeme moci zrušit současné veřejné WC v budově u místního Městského kulturního a informačního střediska, kde zbytečně zabírá místo v přízemí a uvolněný prostor bude moci infocentrum využít pro vlastní činnost," vysvětlil Jiří Kučera.

Chodník z náměstí na náměstí

V novém místě také vybudují souvislý chodník spojující Horní a Havlíčkovo náměstí. V současné době totiž prostor pro pěší mezi ulicí Na Stupníku vedoucí z Horního náměstí a Žižkovou ulicí neexistuje a lidé jdoucí touto cestou z náměstí přecházejí silnici navíc bez přechodu pro chodce. „Kolem tohoto chodníku navíc vznikne nové ledkové osvětlení," doplnil Namyslo.

Podle původního projektu se ale nyní nepočítá s úpravou horní části Žižkovy ulice vedoucí z Horního náměstí ke křižovatce s ulicí Na Stupníku. Původně měla chodník po levé straně, bráno z pohledu od náměstí, nahradit podélná parkovací místa a horní zákazovou značku mělo vystřídat upozornění na jednosměrný provoz. Rovněž se měl opravit současný dlážděný povrch vozovky. Vzhledem k těmto náročným opravám by se prý ale projekt značně prodražil.

Revitalizace se letos dočká také již zmíněný parčík u křižovatky ulic Žižkova a Na Stupníku. Podle slov Květoslava Namysla tu kromě dalších zásahů vzniknou například nové cestičky. Vzrostlé stromy by tu pak měly zůstat. Současná podoba projektu počítá i s další revitalizací zeleně.

V rámci rekonstrukce se rovněž opraví povrchy komunikace v Žižkově ulici a také v přiléhající části Smetanovy ulice. „Kvůli hluku bude povrch asfaltový," podotkl místostarosta.

Je jasné, že takto rozsáhlé opravy se neobejdou bez dopravních omezení. „Místní obyvatele proto žádáme o vstřícnost a trpělivost. Dnes budeme o dopravní obslužnosti v době oprav jednat, takže obyvatelé se podrobnosti včas dozvědí," dodal Namyslo s tím, že práce by zde měly trvat do konce září.

S potřebou rekonstrukce tohoto území rozhodně souhlasí také jedna z obyvatelek panelového domu ve Smetanově ulici, která si nepřála zveřejnit své jméno. „Povrch komunikace hlavně před panelákem je opravdu v hrozném stavu, ale ani v Žižkově ulici to není růžové. Potěšilo mě, že město investuje i do zeleně, ta mi tu chybí. Upravené parkoviště bude také jistě vypadat lépe než nyní a o potřebě souvislého chodníku snad už ani nemusím mluvit. Trochu se ale obávám omezení a hluků, které si opravy vyžádají. Nicméně chápu, že bez nich se stavba neobejde," podělila se o svůj názor.

Úspora financí?

Realizace projektu podle slov Jiřího Kučery vyžaduje další opatření. „Opravy budou pod stavebním dohledem, který bude provádět zkoušky únosnosti podloží, jež rozhodnou, zda bude nutná sanace podloží do větší hloubky, nebo naopak dojde k úspoře finančních prostředků," prozradil starosta a uvedl, že celá rekonstrukce by měla město vyjít na sedmnáct miliónů.

Aneta Slavíková