V jihlavské zoo mohlo být do neděle maximálně sto padesát lidí na hektar, nyní je to o o stovku více. „O víkendu jsme byli s limitem patnáct set lidí na hraně,“ přiznal mluvčí Martin Maláč. Umožnit vstup dvěma tisícům lidí denně podle něj prozatím stačí.

Na prázdninový provoz by však mohl být i tento počet nedostatečný. „Loni jsme v některých dnech výrazně překročili i pět tisíc návštěvníků,“ podotkl Maláč. I když jihlavská zoologická zahrada nabízí možnost koupit si vstupenku s předstihem on-line, lidé tuto možnost, i vzhledem k počasí, poslední dobou příliš nevyužívají.

Ilustrační foto
Vysokorychlostní trať Brno - Praha: za třetinu času. Lidé z Vysočiny jsou proti

Bez roušek se nově obejdou vodomilci u plaveckých bazénů. „Jsme nadšení. Trochu už jsme nabyli dojmu, že opatření jsou kontraproduktivní,“ uvedl Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy, které bazén provozují. Jak zmínil, řada lidí si totiž roušky odkládala na krajích bazénů. Lístek s informacemi, který návštěvníci dostávají při vstupu, bude aktualizován.

Až pět set lidí současně může nyní přijít i do hradů a zámků. Nejvýše ale smí být jeden návštěvník na deset metrů čtverečních zpřístupněné plochy, totéž se týká i koupališť. Pět set lidí je však například pro venkovní areál Vodního ráje málo. „Žádali jsme o výjimku jako mají Čestlice nebo Pasohlávky, zatím bez odpovědi,“ pokrčil rameny Málek.

Milovníci piva vítají, že se ruší striktně daná zavírací doba nejen pro venkovní prostory hospod, ale i kaváren nebo restaurací. Mezi jedenáctou večerní a šestou hodinou ranní zatím musí být zavřeny jen vnitřní prostory kromě výdejních okének. Vláda nicméně plánuje, že i toto opatření padne za další dva týdny.

Cesta na dovolenou. Ilustrační foto.
Za hranice v době pokoronavirové: Ministerstvo zveřejnilo Mapu cestovatele