Úmrtí potvrdili v pelhřimovské nemocnici. „Když jsem to ráno musel v domově ohlásit, někteří lidé plakali," řekl v úterý pelhřimovský starosta Leopold Bambula. „Znali jsme se více než padesát let, protože pocházel z Žirovnice, kde měli cukrárnu a kde jsme se potkávali. Pak jsme se ještě víc poznali i v Pelhřimově, díky práci i sportování. Byl to přítel, který mi přirostl k srdci, je to ohromná ztráta," dodal starosta.

Ten si na zemřelém nejvíce cenil jeho upřímnosti a shovívavosti. „Měl vždy dobrou náladu  a vážil jsem si ho i jako zastupitele s rozumnými názory," doplnil Bambula s tím, že Josef Scháněl měl velké zásluhy na rozvoji pelhřimovského domova seniorů. „Rozvoj domova nekončil jeho dostavěním. Musela se najít i další náplň a vím, že se tam koná řada dobrých akcí a díky panu řediteli tam vládla dobrá atmosféra," sdělil Leopold Bambula.

Josef Scháněl se narodil roku 1949. Vystudoval pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy. Působil jako konstruktér v Knoflíkářském průmyslu Žirovnice a jako učitel na středním odborném učilišti. Má tři děti. V letech 1990 až 2008 byl ředitelem Domova mládeže Friedova v Pelhřimově a poté nastoupil do funkce ředitele nově postaveného domova seniorů v Sadech. Kromě toho byl roku 2010 zvolen zastupitelem města jako nestraník za KDU-ČSL.