Ale někdy se chmatáci zaměříi na další úrodu, kterou neváhají sklidit přímo v cizí zahrádce. O tom svědčí nedávná krádež česneku v Sázavě na Žďársku. Tam v noci zloděj ze záhonu sklidil sadbový česnek za více než dva tisíce korun. Aby se k plodině dostal, musel nejdříve přelézt vysokou kovovou bránu a poté na zahradě najít ten správný záhon. „Postupně z něj vytrhal deset kilogramů sadbového českého česneku,“ popsala policejní mluvčí Dana Čírtková. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže vloupáním a přečinu porušování domovní svobody.

Kolik toho zemědělcům zloději ukradnou z polí, často tito jen s obtížemi sčítají, pokud jde o rozsáhlé lány. Většinou ani nic nehlásí. „Takovou statistiku nevedeme,“ uvedla policejní mluvčí Stanislava Miláčková.

Podobně to vnímá i ředitel Oblastní agrární komory ve Žďáře nad Sázavou Václav Špaček. „Ani nám přesná čísla nikdo nehlásí. Víme, že občas se někde z polí ztratí brambory nebo kukuřice, ale z celkového pohledu jde o mizivá procenta. U nás jsme na tom v tomto ohledu ještě relativně dobře ve srovnání s některými jinými částmi republiky. Daleko více než lidé nám na polích škodí zvěř, hlavně divoká prasata,“ popsal Špaček.

Přesnější „evidenci“ krádeží mají drobní soukromí zemědělci, kteří hospodaří na malých plochách, kde je hned všechno vidět. Ale ani oni případný polní pych policii obvykle neohlašují. „Bylo by to jenom zbytečné papírování a ztráta času. To radši tu trochu ukradených brambor oželím,“ prohlásil soukromý zemědělec z Novoměstska, který si z osobních důvodů nepřál zveřejnit svoje jméno.

Ilustrační foto.
Tři cizinci nařezávali makovice v makovém poli

Zemědělci by obecně uvítali větší podporu legislativy. Třeba pořádkové pokuty pro zloděje, kteří byli přistiženi na cizím pozemku. „Takhle je se škodou způsobenou krádežemi na polích spojeno jen vyplňování spousty papírů,“ poznamenal předseda Zemědělského družstva v Novém Městě na Moravě Kamil Zajíček. „Letos jsme měli docela štěstí a s nějakými většími krádežemi se nesetkali, tak jen doufáme, že to vydrží. Každý rok je to ale jiné. Uvidíme, jak bude situace vypadat při bramborách, z toho máme trochu strach,“ doplnil Zajíček.

Úrodu před chmatáky se snaží ochránit i drobní pěstitelé v zahrádkářských koloniích. „Někdy se to stává, ale letos to zatím nebylo tak hrozné. Procházejí tudy i asistenti prevence kriminality, což je pro nás dobře,“ sdělil ke krádežím výpěstků místopředseda a tajemník zahrádkářské organizace ve Žďáře nad Sázavou – Stalingradě Otakar Šuhaj. Více než s lidskými zloději tamní zahrádkáři bojují se zloději zvířecími.

„Jsou to hlavně zajíci, kteří se tu zabydleli. Jenže jak je vypudit? Myslivci tady hon neudělají, protože zahrádkářská kolonie je v obydlené oblasti, zkoušeli jsme zajíce v zimě vyhnat, ale nebyli jsme moc úspěšní. Lidé si tak saláty, kedlubny a další zeleninu snaží chránit pletivem nebo netkanou textilií,“ dodal Otakar Šuhaj.

Izraelský velvyslanec Daniel Meron navštívil paní Doležalovou, zachránkyni pětileté židovské dívky v roce 1944.
Hrdinku ze Žďáru navštívil izraelský velvyslanec, aby jí poděkoval

Krádeže brambor trápí zemědělce v Čáslavicích na Třebíčsku. Letos družstvo bramborami osázelo tři a půl hektaru půdy. Podle agronoma družstva Ladislava Rygla jsou krádeže na každoročním pořádku. „Už i letos někdo na okraji pole zkoušel vytahovat stromky. Když ale viděl, že jsou brambory kvůli suchu malé, tak toho nechal a odešel,“ řekl Ladislav Rygl.

Podle něj je obrana proti zlodějům nelehká. Pořízení fotopastí či jiných záznamových zařízení by se prý družstvu nevyplatila. Zloději totiž podle čáslavického agronoma chodí nejčastěji v noci a navíc většina z nich jsou lidé z blízkého okolí nebo chalupáři. „Jsou mezi nimi i lidé známí. V takovém případě by to dost dobře nešlo vyřešit jinak než domluvou,“ poznamenal Ladislav Rygl.

Podle něj je nejlepší ochranou proti lapkům prevence. „Chce to co nejčastěji pole objíždět, aby bylo jasné, že si úrodu hlídáte. Pak si lidé krást nedovolí,“ mínil.

Kromě brambor láká zloděje nejvíce hrách. Zralé lusky jsou lákavé i pro kolemjedoucí cyklisty. U Čáslavic ale letos hrášek neochutnají. „Budeme ho dělat jen na krmnou senáž, takže ještě než dozraje, tak ho sklidíme. Nenecháváme ho dozrát až do zrn,“ vysvětlil Ladislav Rygl.

K poslednímu evidovanému případu, při kterém tři cizinci napáchali škodu za zhruba čtyři tisíce korun, došlo v pátek 21. července u Želiva na Pelhřimovsku. Muži na poli s mákem nařezávali vzrostlé makovice.

„V době příjezdu policejní hlídky se na místě nacházely tři osoby cizí státní příslušnosti,“ uvedla policejní mluvčí Stanislava Miláčková s tím, že policisté věc vyřešili v příkaznímřízení, uložením pokuty.Z nezralých makovic se po jejich naříznutí získává opium, které slouží k výrobě opiátů.

Ilustrační foto.
Už je to sečtené: Sucho úrodu ozimého ječmene na Třebíčsku zkazilo