Za rok 2020 bylo na Vysočině sklizeno 192 tisíc tun brambor, o čtyřiadvacet tisíc tun více než o rok dříve. „Výměra brambor se sice mírně zvětšila, ale rozhodující pro úroveň produkce byl vyšší hektarový výnos,“ okomentoval čerstvé statistické výsledky Miloslav Witz z jihlavské pobočky Českého statistického úřadu. Podle Kraje Vysočina jim svědčí průměrná roční teplota šest až osm stupňů a srážky kolem šesti set milimetrů ročně.

Nový obecní úřad v Jiřicích.
Za starostou v pantoflích. Součástí obecního úřadu v Jiřicích jsou tři byty

Podstatná byla na Vysočině i sklizeň obilovin, těch se loni vypěstovalo 766 tisíc tun. Více to bylo jen v Středočeském, Jihočeském a Jihomoravském kraji. Všechny tři jsou však větší než Vysočina, první dva podstatně. I v tomto případě se podařilo zvýšit hektarový výnos, je však stále nízký, předposlední v mezikrajském srovnání. „Vysočina vzhledem k přírodním podmínkám nemůže konkurovat produkčním oblastem, jako je střední a jižní Morava, střední Čechy nebo Polabí,“ vysvětlil Witz.

Vývoj zemědělství v Kraji Vysočina

Stavy skotu v kusech

2018 210 766
2019 212 321
2020 211 019

Stavy prasat v kusech

2018 288 981
2019 319 872
2020 324 920

Zdroj: Český statistický úřad

Co se jednotlivých plodin týká, na Vysočině se sklidilo nejvíce žita ze všech krajů. Žitná mouka a ovesné vločky jsou přitom typickou potravinářskou surovinou. První místo má kraj na pomezí Čech a Moravy také v sklizni pícnin na orné půdě, tedy v seně, a kukuřice na zeleno a siláž.

To koresponduje s vysokými stavy skotu. Celkem 211 019 kusů na konci roku 2020 je skutečně hodnota, kterou se žádný jiný kraj pochlubit nemůže, třebaže je to nepatrně méně než o rok dříve. Ještě předloni přitom v této statistice kraloval Jihočeský kraj.

Více než čtyřicet procent z celkového stáda skotu představují krávy a ty daly 592 195 tisíc litrů mléka. To je o jednadvacet a půl milionů litrů více než o rok dříve a také pětina celorepublikové produkce mléka. Průměrná denní dojivost téměř pětadvacet litrů je z pohledu Česka nadprůměrná.

Z celé republiky nejvyšší je i stav prasat, jejich počet loni stoupl na 324 920 kusů. Na jednu prasnici se narodilo třiatřicet selat, přičemž jejich úhyn vztažený k počtu narozených zůstal na téměř dvanácti procentech.

Vysočina naopak nemá nijak vysoké stavy drůbeže, 525 tisíc kusů na konci roku 2020 je o skoro třicet procent méně než na konci roku 2019 a mezi kraji jde o jednu z nejnižších hodnot. Produkce konzumních vajec se přitom dostala přes tři miliony, jedna nosnice snesla za rok průměrně 192 vajec.

Podhradského tunel podle Správy železnic volá po opravách už dlouho.
Opravy tunelu Podhradský u Ledče pokračují i letos, pozor na železniční výluku

Dlouhodobou tradici a důležitost zemědělství na Vysočině vnímá i náměstek hejtmana Lukáš Vlček, do jehož odbornosti právě tato oblast spadá. „Zemědělství, a převážně pak malé farmy, mají nejen ekonomicko produkční funkci, ale zapojují se do života obcí a do práce s krajinou,“ připomněl.