Jak zhodnotil mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek, důvody pro jejich zachycení nebyly tentokrát tak závažné jako jindy, kdy se na to na záchytce hemží lupiči a  brutálními agresory.

„Na záchytce skončili dva mladí muži, kteří fyzicky napadali své rodiče. Oba případy jsou také poměrně kuriozní. Dvaadvacetiletého mladíka z Havlíčkova Brodu přivezli policisté bez bot, nebyl ochoten spolupracovat a nechtěl se ani obout. Dvacetiletý muž  z Pacova zase ohrožoval své rodiče pánvičkou," řekl Málek s tím, že oba výtržníci si na záchytce pobyli úplně poprvé.

Naopak muž z Pelhřimova, který v silné opilosti ohrožoval svůj život a zdraví, v jihlavském zařízení střízlivěl už potřetí. Ze všech třech zachycených také nadýchal nejvíce, a to 2,71 promile.

Za celé období svátků, tedy od 24. prosince do 31. prosince 2012, skončilo na jihlavské záchytce dvacet čtyři lidí. Z toho bylo dvacet jedna mužů a tři ženy.

„Rekordmanem loňských svátků je čtyřiatřicetiletý muž z Jihlavy, kterému bylo při dechové zkoušce naměřeno neuvěřitelných 4,1 promile alkoholu. Na záchytce strávil Boží hod. Podnapilý muž se válel na ulici a budil veřejné pohoršení," doplnil mluvčí Málek.

Loni střízlivělo na záchytce celkem 1 116 lidí. Z toho bylo tisíc mužů a 116 žen. V porovnání s předchozím rokem je to o 21 lidí více. V roce 2011 tedy služby tohoto zařízení muselo využít 1095 lidí.

Jihlavskou záchytnou stanici provozují Služby města Jihlavy a střízliví zde opilci z celé Vysočiny.

Musilová Zuzana