Musím si dojít pro rum. Je zima ať nemám kurděje. Neexistuje špatné počasí, jen vodák co to nevychytal. Veselo je v sobotu odpoledne kolem Sázavy v Okrouhlici na Havlíčkobrodsku. Koná se tady po dvou letech půstu desátý jubilejní ročník Babické neckyády. Závodů v plavbě na čemkoliv.

Fantazii se meze nekladou a tak se z mlžného oparu kolem řeky vynořují roztodivná plavidla. Bojová loď Vikingů, ledová kra, Věra Čáslavská na kladině, farář Otík na kole, hejno gumových zvířátek a půlka hospody s dědky výměnkáři. Posádku plavidel tvoří většinou celá rodina. Nebo kombinace rodin jako například Zadinovi-Novotní. „Letos jsme naše plavidlo nazvali Hurá zima,“ říká Petr Zadina z Olešnice.

Na Neckyádě tahle partička nechyběla ani jednou. Na ledovou kru se vejde pět pasažérů. „Pokaždé jsme jeli na něčem jiném, jinak by to byla nuda. Půl roku na to kolektivně myslíme a pak máme loď hotovou za pět dnů,“ vysvětluje Petr Zadina. Jednou vyjeli na vodu jako Šmoulové, parta zlobra Šreka nebo Madagaskar.

Bluegrass & Jeep festival White Stork přilákal i letos do Luk nad Jihlavou desítky majitelů jeepů a dalších zajímavých vozů.
V Lukách jsou k vidění desítky jeepů, víkend patří tradičnímu festivalu

Stejně tak pravidelně brázdí vodu řeky Sázavy z Okrouhlice do Babic rodina Vydrářových. Ani u nich se fantazií nešetří a neváhají se obléknout do kostýmů. Hodinu od zahájení se plavidla spouštějí na vodu. Někomu to jde hladce, jen parta dědků potřebuje roztlačit. „Kdo překoná jez u mostu v Okrouhlici, má vyhráno,“ vysvětluje Petra Zadina. Vikingové proplují jez hladce a pak ještě pomáhají ostatním. Některé lodě je potřeba skoro přenést. Posádka ledové kry na diváky u břehu hází papírové koule.

Na možné krizové situace je připravená hlídka s bidlem a hákem. „Tak to bude jeden utopený a druhý utopený s dopomocí,“ komentuje větou ze hry, Jak jsem se učil plavat, od Šimka a Grosamanna, přítomnost hlídky Jan Sedlák z Havlíčkova Brodu. Neckyádu viděl několikrát, ale jen jako divák. „Je škoda, že celý týden praží a v sobotu fouká a prší,“ povzdechne si na adresu odpoledního počasí, které zrovna koupeli v Sázavě nepřeje.

Podle pořadatele Petra Míchala ze Sboru dobrovolných hasičů Babice historie Neckyády sahá až do dob, kdy většina mladých ve vsi pracovala ve sklárnách ve Světlé nad Sázavou a byla členy Socialistického svazu mládeže (SSM). „Kdo si myslí, že svazákům chyběl humor, je na omylu. I tenkrát měli smysl pro recesi,“ říká Míchal.

Věznice Světlá je jednou ze tří pilotních věznic, ve kterých bude ověřováno, zda jsou materiály Lighthousu srozumitelné pro maximální počet odsouzených. Se souhlasem věznice
Odsouzeným ve Světlé usnadní návrat do civilu dobré rady spolku Lighthouse

Tehdy se jezdilo na podivných lodích až do Světlé pod jez. Pak Neckyáda zanikla. „Pak se před deseti lety sešla v hospodě u piva parta kamarádů a řekli si, že by neškodilo na tradici navázat,“ dodá Míchal. Nejhojnější účast byla v prvních ročnících, kdy na vodu vyjelo i víc než dvacet plavidel s posádkami z celého okresu. Pak zábavu na dva roky zmrazil covid. „Jsme rádi, že se nám podařilo Neckyádu vzkřísit,“ zdůrazní Míchal. Na konci cesty v Babicích čekala na necelou desítku plavidel i diváky zábava spojená s dětským dnem.