„V květnu a v červnu tohoto roku provedli naši zaměstnanci celkem šestačtyřicet cílených kontrol, ověřovali si úroveň hygieny výroby a zdravotní nezávadnost točených zmrzlin. Z šestadvaceti odebraných vzorků k mikrobiologickému vyšetření jich třináct nevyhovělo legislativním požadavkům,“ uvedla hygienička Tereza Poulová. Hygienici uložili patnáct pokut v celkové výši šestačtyřicet tisíc korun.

Mezi vzorky se objevila i příchuť jogurtu, jahod, pistácií a ananasu. Při sedmnácti kontrolách vanilkové zmrzliny výrobci v deseti případech nedodrželi požadovanou mikrobiologickou kvalitu.

Salmonelu nenašli

„Laboratorní vyšetření u nevyhovujících vzorků prokázalo nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae,“ řekla Poulová. Jde o škodlivé bakterie, které většinou nezpůsobují akutní onemocnění, ale nelze je zcela opomíjet. Aby vyvolaly zdravotní potíže, potřebují příhodné podmínky.

Fotbalisté Žďáru (v černém) potrápili třetiligové Velké Meziříčí.
V dalších přípravách trápily divizní celky favority

Důležité je například prostředí, v němž se mikrob vyskytuje, vnímavost konkrétního člověka, úroveň imunity nakaženého, případně velikost infekční dávky. „V žádném z vyšetřovaných vzorků jsme nezjistili přítomnost patogenních organismů, jako je například salmonela, které by mohly způsobit závažné ohrožení zdraví,“ zdůraznila hygienička.

Špinavý zmrzlinový stroj

Výsledky kontrol svědčí o tom, že prodejci nedodrželi hygienické zásady při výrobě oblíbené pochoutky, špatně dezinfikovali zmrzlinový stroj a pomůcky potřebné k výrobě.

Z výsledků je podle Poulové jasně patrné, že zmrzlina je rizikovou potravinou, kterou je nezbytné pravidelně kontrolovat. Hygienici budou chodit do terénu celé léto.