Zmíněná vyhláška však v Kamenici platí už od roku 2012. „Došlo k určitým legislativním změnám. Především vyšel zákon číslo 65 z roku 2017 o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Bylo tedy nutné, abychom i naší vyhlášku pozměnili. Jinými slovy vydáme novou a tu starou zrušíme,“ vysvětlil tajemník Městského úřadu v Kamenici nad Lipou Leoš Zhorný.

Vyhláška o zákazu konzumace alkoholických nápojů v Kamenici nad Lipou mluví o osmi místech, které bylo potřeba konkretizovat. „Jde o to, že v Kamenici jsou určitá místa, kde se sdružují lidé holdující téhle zábavě. Ti tam dokonce i vykonávají své potřeby. Tato místa pak pro kolemjdoucí nevypadají příliš lákavě,“ přiblížil místostarosta Kamenice nad Lipou Jaromír Pařík, proč se k vyhlášce v roce 2012 přiklonili.

Dodal také, že na těchto inkriminovaných místech ve městě byl problém i s rušením nočního klidu.

Nejvíce rušné a milovníky alkoholu navštěvované místo je podle kamenického tajemníka prostranství před prodejnou smíšeného zboží v ulici Na Besídce, kterou místní častěji nazývají jako kiosek nebo večerku.

Dalšími místy, která jsou ve vyhlášce také zmíněná, jsou tamní Sokolské hřiště, prostranství před vstupem do kulturního domu, autobusové nádraží a vstup do nedaleké prodejny jednoty, kde se lidé často schází na tamních schodech.
Jedná se také o veřejné prostranství před základní školou z ulice Ke Stadionu, prostor před bowlingem a Restaurací U Nádraží a před provozovnou nonstop baru ve Vackově ulici.

Ilustrační foto.
Vrchní soud: Trest čtyři roky za bodnutí nožem platí

Posledním místem, které není v těchto dnech ve vyhlášce příliš aktuální, je bar zvaný Čečkárna v ulici Na Sušírně. „Tam to momentálně není tak dramatické, ale bylo a může být. Když bar na Čečkárně fungoval, tak jsme z tohoto místa zaznamenali i několik stížností,“ přemítal Zhorný.

Kameničtí zastupitelé v rámci změny vyhlášky uvažovali i o vyškrtnutí tohoto místa ze seznamu. „Nakonec se rada usnesla, že i poslední místo ve vyhlášce necháme. Dnes sice bar na Čečkárně nefunguje, ale třeba za rok může a pak bychom to zase museli doplňovat,“ prozradil Zhorný.

Ze strany kamenických úředníků bylo tedy zapotřebí těchto osm míst přesně popsat. „Problém byl trochu v přesném vymezení míst, kde zákaz platí. Bylo nám doporučeno to vyřešit určitou grafikou. Máme tedy fotomapu, kde jsou místa přesně vyznačena a mají i svá parcelní čísla. Je tedy přesně jasné, kde je konzumace alkoholu zakázána,“ informoval Leoš Zhorný.

Ilustrační foto
Těžce zraněného cyklistu transportovali do nemocnice

Nové znění vyhlášky ale ještě musí schválit zastupitelstvo, které se v Kamenici sejde ve čtvrtek 7. září.

Obecně závazná vyhláška podle kamenického místostarosty situaci s konzumací alkoholu na veřejnosti pomohla. „Myslím si, že od té doby je tato situace v Kamenici lepší. Samozřejmě se na to musí, ve spolupráci s policií, dohlížet, protože sama vyhláška ten problém neodstraní,“ konstatoval Jaromír Pařík.