Otevřít zmíněné koupaliště, které leží ve Vilové ulici v Humpolci, plánují už za několik dní. „S otevřením koupaliště počítáme kolem 10. června,“ prozradil jeden z provozovatelů koupaliště Žabák v Humpolci Jiří Hynek.

Dodal také, že na koupališti zbývá ještě vyčistit bazén a pak už přijde na řadu napouštění. „Napouštění bazénu bude trvat zhruba týden,“ řekl Jiří Hynek.

Příjemnou teplotu vody v humpoleckém koupališti obstarávají dvě tepelná čerpadla, i přes to ale budou muset na Žabáku se zahájením letošní koupací sezony počkat na lepší počasí. „Teď nemá smysl koupaliště otevírat, protože počasí k tomu ještě není. Vnější teplota by se měla pohybovat tak kolem 25 stupňů Celsia, kdy už je na koupání celkem příjemně. S vodou není problém, tu si pak klidně ohřejeme na nějakých 24 nebo 25 stupňů Celsia,“ přemítal jeden z provozovatelů humpoleckého koupaliště Žabák.

Muzeum Dr. Aleše Hrdličky v Humpolci dokončuje modernizaci antropologické expozice.
Humpolecké muzeum nově nabízí neandrtálce i model DNA

Malé i velké návštěvníky, kteří snad už v blízké době na Žabák vyrazí, čeká v areálu koupaliště poměrně velká změna. Především kvůli malému zájmu totiž museli tamní pracovníci zrušit lanové centrum Pavouk. „Lanové centrum v Humpolci bylo opravdu hodně málo využívané. Například v roce 2018 přišlo asi jen 99 lidí. Lanové centrum jsme tedy prodali. Koupil ho člověk, který atrakce tohoto typu provozuje,“ informoval místostarosta Humpolce Vlastimil Brukner.

Pokud by se vedení města rozhodlo lanový park dál provozovat, muselo by investovat do kompletní obnovy parku. „Lanovému parku už skončila životnost. Jeho obnova by vyšla na desítky tisíce korun. Museli bychom udělat nové dřevěné komponenty a vyměnit všechny lana, a to by se nevyplatilo,“ vysvětlil Vlastimil Brukner rozhodnutí radnice.

V blízkosti bazénu však budou moci děti využívat lanový kolotoč, který byl součástí lanového parku. Letošní přípravy na nadcházející koupací sezonu si vyžádaly také opravu zdi u brouzdaliště.

Přestože loni přálo letním radovánkám počasí už na konci května, přivítat první návštěvníky mohli provozovatelé humpoleckého koupaliště až koncem června. Start sezony na Žabáku tehdy zhatila závada na potrubí ve velkém bazénu. „I tak byla loňská sezona nejúspěšnější za posledních osm let. Doufám, že letos nás podobná havárka nepotká,“ doplnil Jiří Hynek.