Překvapen byl nejvíc z toho, že v pátek odpoledne nenavštívil volby v nejmenší obci žádný televizní štáb. „To nebývá zvykem,“ dodal Plášil.

Jiří Drahoš poskytl 3. ledna v Praze rozhovor Deníku.
U dětí z Olešné zvítězil Jiří Drahoš

Zatímco při nedávných sněmovních volbách přijelo do Vysoké Lhoty hlasovat šest lidí s voličským průkazem, neboť chtěli zažít, jaké to je volit v nejmenší české obci, v pátek do osmnácti hodiny chodili vesměs výhradně místní.

Před pěti lety čekala volební komise ve Vysoké Lhotě v prvním kole prezidentských voleb na 18 zapsaných voličů, přišlo jich patnáct.

Čtyřčlenná okrsková volební komise ve Zlátence na Pelhřimovsku měla v pátek v osmnáct hodin odškrtnuto ze seznamu voličů osm jmen. Předseda komise Milan Kováč označil volební účast po prvních čtyřech hodinách od otevření volební místnosti za slabší než v minulosti, ale do předčasných závěrů o nízké volební účasti se pouštět nechtěl.

„Slabší účast mě překvapila, u nás lidé většinou chodí volit hned v pátek odpoledne. Na druhé straně už tady byli i voliči, kteří většinou k volbám nechodí, tak uvidíme, jaká nakonec volební účast bude,“ komentoval první hodiny prvního kola letošních prezidentských voleb ve Zlátence Milan Kováč.

První kolo prezidentské volby v Havlíčkově Brodě.
Zemanovi se na Vysočině dařilo. Připomeňte si průběh voleb v naší reportáži

„Odhadujeme, že by ještě deset lidí v pátek přijít mohlo,“ dodával. Ve Zlátence bylo na seznamu voličů zapsáno 39 místních občanů. Před pěti lety šlo ve Zlátence volit v prvním kole hlavu státu 24 voličů ze 35 zapsaných.

Voliči z Olešné hledali volební místnost. Letos poprvé totiž volební komise nezasedla jako klasicky v sále na tamním úřadě, nýbrž ve školní jídelně, která sídlí o několik metrů dál. „Nikdo mi neřekl, že se volební místnost přesunula. Počítal jsem tedy s tím, že je na obecním úřadu - jako vždycky,“ řekl zmatený Jiří Daněk z Olešné.

Na letošní změnu, která nastala kvůli sobotnímu hasičskému plesu, ale voliče upozornil lístek na dveřích obecního úřadu.
Vyjádřit svůj názor do nové volební místnosti v Olešné přišli v pátek odpoledne i manželé Zadražilovi, kteří chodí k volbám pravidelně. „Přišli jsme proto, abychom si zvolili prezidenta, kterého chceme. Koho jsem volil, říkat nebudu, ale chci změnu,“ pověděl Bohuslav Zadražil.

Za členkami volební komise ze Lhoty – Vlasenice u Kamenice nad Lipou zavítala v pátek v podvečer nečekaná návštěva. „Zrovna před chvilkou tu byli policisté. Poptali se nás, jestli je u nás všechno v pořádku a jestli se tu nepereme,“ zasmála se zapisovatelka Pavla Mazancová.