Příchozí si mohli například vyrobit kelímek z papíru na vodu, prohlédnout si jednotlivé ptačí budky, které byly na Orlíku vystavené, obohatit svým příspěvkem plakát Přání pro planetu nebo se informovat prostřednictvím výstavy Pomáháme přírodě. Kde? No přece doma., kterou připravilo sdružení Zelené srdce.

Největší zájem, především ze strany dětí, byl ale o tvorbu malého hmyzího hotelu. „V tuto chvíli se snažíme vyrobit si hmyzí domečky. Děti proto sbírají suché listy a suchou trávu, kterou pak zabalí do takové pytloviny, a tou vycpou malý keramický květináč. Květináč, který ještě ozdobíme, si pak doma pověsíme na zahrádku, aby měla zvířátka kde bydlet,“ popsala Michaela Píšová ze Starého Pelhřimova, postup při tvorbě hmyzího hotelu.

V těchto hotelech se pak ubytovávají drobní živočichové, kteří jsou užiteční na zahrádkách. „Děti si tu mohou vytvořit hmyzí domečky z květináčů, což je taková jednodušší záležitost. Lidé si hmyzí domečky mohou pověsit na zahrádce, zvířátka do nich vlezou, budou tam bydlet a navíc budou papat nějaké mšice a budou užiteční pro naši zahradu,“ řekla Zdeňka Kuželová ze Zeleného srdce.

V rámci Dne Země se ale malí i velcí mohli také inspirovat poměrně většími hmyzími hotely vyrobenými především ze dřeva. „Máme tu vystavené ale i složitější varianty těchto předmětů. Jsou to takové dřevěné domečky s navrtanými poleny, ty slouží včelkám samotářkám, které jsou také velice důležité pro naši přírodu a pro naše rostliny,“ prozradila Zdeňka Kuželová.

Ilustrační foto.
Pro zlepšení dopravní situace mění v Pelhřimově značení

Již zmíněná výstava Pomáháme přírodě. Kde? No, přece doma. se šesti panely s atraktivními fotografiemi a doprovodnými kresbami nabídla přehlednou formou ztvárněné rady a návody, jak mohou lidé pomáhat přírodě přímo u sebe doma či na zahradě. „Na třech panelech věnovaných tematicky jednotlivým místnostem v domě naleznou návštěvníci například tipy, jak šetřit vodou, kterak omezit a také správně třídit odpady, které hračky jsou nejen šetrné k přírodě, ale i ke zdraví dětí.

Jeden z panelů také přináší základní informace o tom, co si představit pod pojmem přírodní zahrada, jak ubytovat užitečné pomocníky ze zvířecí říše nebo s čím nám mohou pomoci kachny indičtí běžci,“ přiblížila výstavu jedna z autorek Petra Mottlová ze Zeleného srdce.

Den Země se na zřícenině hradu Orlík uskutečnil zatím podruhé. „S návštěvností jsme spokojeni, počasí je úžasné a řekl bych, že lidí tu bylo docela dost, takže si myslím, že se akce podařila,“ pochvaloval si kastelán Orlíku a předseda občanského sdružení Zelené srdce v jedné osobě Pavel Koubek.