Křemešník nabízí sportovní vyžití pro všechny aktivní sportovce po celý rok. Od jara do podzimu mohou návštěvníci vyzkoušet lanové centrum, kde se vyžijí i děti, v zimě je pak pro milovníky zimních sportů otevřena sjezdovka.

Vzhledem k počasí to ale letos na sníh ani trochu nevypadá, a tak Magda Vaňková, provozovatelka venkovního vyžití na Křemešníku, doporučuje v tomto období všem aktivním nadšencům hlavně turistiku. „Nenáročná, příjemná procházka je kolem vrchu Křemešník naučnou stezkou, je vhodná pro rodiny s dětmi i pro seniory. Pak procházka křížovou cestou, nebo cestu mezi třemi studánkami, Zlatou, Stříbrnou a studánkou U Buku, o nichž se říká, že jejich voda má léčivé účinky," doporučuje Vaňková.

Komu se však nechce až na Křemešník, sportovní akce nabízí i Pelhřimov. Kdo se bude cítit po večeru s vánočním kaprem a bramborovým salátem přejedený, může jít nabyté kalorie hned na druhý svátek vánoční ráno vyběhat. Ostatně proto také vznikla akce s názvem Pelhřimovský výběh „na Štěpána", které se může zúčastnit úplně každý, kdo na tom bude podobně jako samotný organizátor Ondřej Lněnička. „Když jsem v listopadu přemýšlel o Vánocích, hned mě napadlo, jak zase budu přecpaný a sám se sebou nespokojený. A protože mám spoustu kamarádů, kteří jsou na tom stejně běžecky i s jídlem, tak jsem se rozhodl udělat otevřenou událost pro všechny, kdo se chtějí o Vánocích provětrat, udělat něco pro sebe a seznámit se s lidmi s podobnou náturou," řekl Lněnička.

Celkem asi osmikilometrová trasa běhu je naplánovaná ze startovacího místa od Sauna Music Baru přes sídliště do Starého Pelhřimova, odkud se zase běžci okruhem vrátí kolem rybníku Stráž zpátky do Pelhřimova. Odměnou pro ně bude nachystaná dřívější otevírací doba stánku U Stromečku, který otevře už v deset, a kde si společně mohou běžci dát například svařák.
Běžecké oblečení si nachystejte na 26. prosince, tedy na Štěpána, jak je patrné již 
z názvu, osmou hodinu ranní. „Spousta z nás má na den předtím plány. Je ples, chodí se ke Stromečku a do hospod, takže je to i výzva. Vstát, přemluvit se a jít," motivuje Lněnička.

Marie Sejková