„Domluvili jsme se s ministerstvem vnitra na toleranci neplatných řidičských průkazů. Lidé s propadlým průkazem tak mohou dál řídit. Na doklad se hledí jako na platný a nehrozí žádné pokuty,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

To potvrdila i mluvčí vysočinských policistů Dana Čírtková. „Za předpokladu, že doba platnosti dokladů uplynula v době trvání nouzového stavu, nebudeme jejich držitele nijak postihovat,“ ujistila Čírtková.

Jednou z těch, kterým řidičák nedávno končil, byla Dominika Benešová z Pelhřimova. „Myslela jsem na to a zažádala si o nový včas. Ovšem den před plánovaným vyzvednutím jsem skončila v karanténě. Teď už bych pro něj sice mohla, ale nedostanu se tam kvůli zkráceným úředním hodinám,“ svěřila se.

Lidem v ulici Svatopluka Čecha dochází trpělivost. Řidiče zřejmě porušující předpisy už několikrát vyfotili.
Vyžeňte kamiony z ulice Svatopluka Čecha, chtějí lidé po jihlavské radnici

Je proto ráda, že jsou policisté nyní tolerantní. „Občas řídit zkrátka musím, takže oceňuji, že je výjimečně povolené jezdit i s neplatným dokladem. Hned po skončení nouzového stavu se vydám na úřad,“ dodala Benešová.

Do týdne hotový

S propadlým řidičským průkazem ještě před začátkem nouzového stavu nevědomky jezdila i Zuzana Rodová ze Světlé nad Sázavou. „Upozornila mě na to až sestra, která ho má vydaný ve stejný den,“ prozradila Rodová.

Teď už má doklady v pořádku. „Šla jsem si o nový řidičák zažádat hned v osm ráno. Byla jsem druhá na řadě a šlo to rychle. Do týdne jsem ho pak měla hotový. Žádné problémy jsem i přes současnou situaci nepocítila a úřednice byla velmi vstřícná,“ pochválila mladá řidička.

Ne všichni ale mají takové štěstí. Například mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk přiznává, že na jejich pracovišti registru vozidel a řidičů byli přehlcení. „V minulých dnech se tady kvůli zkrácené pracovní době vytvářely dlouhé fronty,“ uvedl.

Jak následně dodal, po pokynu ministerstva se jim opravdu ulevilo. „Ve středu už jsme při maximálním nasazení stihli obsloužit všechny klienty. Nebylo nutné ani vypínat vydávání pořadových čísel ve vyvolávacím systému,“ komentoval Daněk.

Je však důležité upozornit, že ne všechno se po dobu nouzového stavu toleruje. Třeba propadlou technickou kontrolu na autě policisté pokutují stejně jako dřív. „V tomto případě v současné době postupujeme dle platných právních norem,“ dodala Čírtková.

Aktuální informace pro výměnu řidičských průkazů:

- pro cesty po České republice není nutné ho měnit

- žádost lze podat na kterémkoliv úřadu v obci s rozšířenou působností

- před odchodem na úřad je dobré si vytvořit rezervaci

- k výměně není potřeba fotografie, pořídí ji úředníci na místě

- zákonná lhůta pro jeho výrobu je 20 dnů