Ty opravdové zlaté české ručičky, které unikátní dílo vytvořily, patří Zdeňce Krškové, jež na Základní škole a mateřské škole T. G. Masaryka v Rouchovanech na Třebíčsku působí jako vychovatelka ve školní družině. „Zdeňka Kršková vytvořila z papíru čtvery dámské šaty v životní velikosti, které byly využity pro výzdobu sálu na tamním školním plese,“ upřesnil Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den Pelhřimov, která Muzeum rekordů a kuriozit provozuje.
V Pelhřimově ale neskončily všechny čtvery papírové šaty. Do expozice Zlaté české ručičky věnovala Zdeňka Kršková jedny z nich. „Šaty, které expozici obohatily, vybrala sama Zdeňka Kršková. Zřejmě se jedná o ty nejzdařilejší z celé čtveřice,“ odhadl Marek.

Vzápětí pak připojil klíčová data. „Jsou 162 centimetrů vysoké a obvod sukně dosahuje přibližně tří metrů,“ poukázal Marek na údaje, které přírůstek v expozici nejvíce charakterizují.

Když už padla zmínka o papíru, nešlo o papír ledajaký. Jak potvrzuje fotografie, a připomněl to ostatně i Miroslav Marek, jedná se o papír novinový. Návštěvník expozice tak může obdivovat nejen nevšední ruční práci, ale současně případně odhadovat, kdy ty které použité noviny vyšly.

Na likvidaci požáru hasiči z Pacova a z Obrataně nasadili několik vodních proudů a po pár desítkách minut intenzivního hašení se jim podařilo požár lokalizovat a následně i zlikvidovat.
Hořel lis a balíky slámy

Zdeňka Kršková připomněla, že na nápadu má podíl i její kolegyně, učitelka Irena Kazdová, která ostatně zajistila šatům publicitu a oslovila lidi z Muzea rekordů a kuriozit. „Šaty jsem dělala jako výzdobu na školní ples, práce na jedněch mi zabrala zhruba 40 hodin,“ přiblížila zrod nevšední kolekce Zdeňka Kršková. „Šaty se líbily a ráda slyším, že mají kladný ohlas i v Pelhřimově. Teď mě bude čekat vymyslet něco zajímavého na příští školní ples,“ doplnila svoji reakci autorka unikátních šatů.

Pokud někdo do Zlatých českých ručiček, nejspíš mu neuniknou ještě jedny vystavované šaty, které už do expozice nějakou dobu patří. Tyto šaty jsou sice na jedné straně krajkové, současně pro ně platí, že se dají sníst. „Jsou z cukrářské hmoty fondánu! Na první pohled není poznat, že nejsou pravé krajkové,“ prozradil Marek.

Trojice cukrářek z Prahy tyto šaty tvořila čtyři měsíce. Nosit by se ale daly těžko nejen proto, že jsou z cukru. „Cukrové šaty váží sedmdesát kilogramů,“ doplnil informaci šéf Agentury Dobrý den.

Třetí kuriózní šaty najdou návštěvníci Muzea rekordů a kuriozit v Jihlavské bráně. „Jedná se o šaty z poštovních známek. Přesněji řečeno jsou to vlastně klasické šaty z textilu, které jsou polepené známkami,“ doplnil výčet nevšedních šatů Miroslav Marek.