Ačkoliv se oproti původním předpokladům zdvojnásobil počet volebních komisí, počet míst zůstává na pěti. V každém okresním městě tak bude jen jedno místo, vždy však s dvěma volebními stany. „V praxi to představuje násobné navýšení kapacit drive-in volebních míst,“ dodala mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová.

Kde budou volební místa?

Volit se bude na parkovištích, kde lze umístit stan

* V Havlíčkově Brodě je to u koupaliště v Chotěbořské ulici

* V Jihlavě se jedná o nové P+R parkoviště u silnice na Pelhřimov

* V Pelhřimově bude stan u zimního stadionu

* V Třebíči u tělocvičny obchodní akademie

* Ve Žďáru u rychlobruslařského oválu v Jungmannově ulici

Hejtmanství tak reaguje na rostoucí počet aktuálně nakažených, který o víkendu překročil tisícovku. Ne každý má zájem volit, účast bývá zhruba třetinová. Ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec dále odhadl, že komplikace spojené s volbou z auta odradí další polovinu.

V polovině září bylo na Vysočině v karanténě a izolaci zhruba půl procenta populace. „Při tomto počtu bychom měli volby zvládnout bez větších problémů. Při zdvojnásobení budeme na hraně, při ztrojnásobení nebudeme schopni voliče obsloužit, čímž riskujeme žaloby, stížnosti a další problémy“ uvědomoval si Kadlec v době, kdy se počítalo s pěti komisemi.

Peníze. Ilustrační snímek.
Jihlava chce novou komisi, odměny vyvolaly ostrou diskuzi

Zdvojnásobení riziko potíží značně eliminuje. Každé volební místo po navýšení počtu komisí nezvládne za den maximálně sto osob, ale dvě stě. Nadále platí, že s hlasováním bude na všech místech pomáhat armáda.

Volit se bude mezi sedmou a třetí hodinou, volič však může vhodit své hlasy do urny i později. „Pokud někdo přijede po třetí hodině, nebude mu volba umožněna, ale pokud přijede včas a bude tam fronta, volební komise ho musí obsloužit,“ uzavřel ředitel.

Jste v kvůli covid-19 v karanténě nebo izolaci? Ukážeme, jak budou probíhat volby v drive-in stanovištích. Podívejte se na video

Zdroj: Youtube