Návrh na zveřejnění záznamu ze zasedání předložil opoziční zastupitel Pavel Hájek (Změna pro Pelhřimov). Důvodem, proč nebyl návrh přijat, není, že zastupitelé města záznamy zveřejňovat a archivovat nechtějí. „Zastupitelstvo se zveřejňováním záznamu nemá problém. Problém, který vidím, je v technickém zabezpečení," zmínil právník Miroslav Kubánek z kanceláře starosty a tajemníka na pelhřimovské radnici.

Nyní si zastupitelé města na svoje schůze hlasovací i záznamové zařízení zapůjčují. „Kdybychom měli vlastní kvalitní hlasovací zařízení, jednání by se urychlilo. A také by bylo dohledatelné, jak zastupitelé hlasovali," dodal Pavel Hájek.

Do budoucna zastupitelé města Pelhřimova zvažují zakoupení nového hlasovacího zařízení. „Po vybrání vhodné-ho hlasovacího a záznamového zařízení bychom ho chtě
li pro město zakoupit. Tato investiční položka se pohybuje okolo půl milionu korun a zařadili bychom ji po schvále
ní do rozpočtu na příští období," uvedl místostarosta Josef Koch (KDU-ČSL).

Ten dále pověděl, že by bylo vhodné hlasovací zařízení uvést do provozu co nejdříve. „Rádi bychom uskutečnili online přenosy a přešli také k archivaci těchto videozáznamů a hlasování ze zasedání zastupitelstva. Chceme záznamy za-sedání zveřejňovat co nejdříve. Proto je vhodné mít tuto techniku," dovysvětlil místostarosta Josef Koch.

Smyslem zveřejňování nahrávek je zpřístupnění průběhu zasedání zastupitelstva občanům, kteří nemohli na zasedání přijít nebo kteří si chtějí připomenout průběh některého ze starších zasedání. Zápis z každého zasedání, který město pořizuje, totiž zdaleka nezachycuje celý průběh zasedání.

Zveřejňování videozáznamů ze zasedání zastupitelstva je v řadě měst České republiky běžnou praxí a stejně 
tak i Kraj Vysočina zveřejňuje nejen přenosy ze zasedání, ale i záznamy těchto přenosů.

Přímé přenosy z takovýchto zasedání a jejich následné zveřejňování umožňuje institut zpravodajské licence také médiím.

Johana Mrkvicová