Kogenerace je kombinovaná výroba elektrické energie, při které vzniká teplo jako vedlejší produkt, a to bude nemocnice využívat.

Díky tomu pelhřimovská nemocnice ušetří na ohřevu vody a výrobě a dodávce tepla. „Výroba tepla, ke které využíváme teplovodní kotle, je dražší než získané teplo prostřednictvím kogenerační jednotky. Pro firmu je to ale nevyužitelný odpad, který my za výhodnější cenu zužitkujeme,“ vysvětlil Petr Adam, technický náměstek Nemocnice Pelhřimov.

Firma ČEZ Energo napojí topnou soustavu nemocnice na kogenerační jednotku v rámci instalace teplotní nádrže. Zmíněné čerpání tepla by mělo být spuštěné do konce letošního roku.

VIZUALIZACE. Zámek v Červené Řečici.
Zachráněný unikát. Zámek v Červené Řečici se po rekonstrukci otevře lidem

Nemocnice Pelhřimov využívala kogenerační jednotku k výrobě tepla již v minulosti. „Kogenerační jednotka, kterou jsme v nemocnici využívali, byla již morálně a technicky zastaralá. Vedení nemocnice ve spolupráci se zřizovatelem rozhodlo, že způsob výroby tepla pro potřeby nemocnice formou kogenerační jednotky zůstane zachován. Protože se jedná o ekonomicky efektnější způsob výroby tepla,“ poznamenal technický náměstek pelhřimovské nemocnice.

Akumulační nádrž

Naopak úplnou novinkou bude tento způsob čerpání tepla pro nemocnici v Havlíčkově Brodě. „Tímto způsobem jsme si zajistili část spotřeby tepla nemocnice z moderního zdroje. Navíc jsme si také stabilizovali cenu tepla do budoucna. Tím uspoříme finance, které budeme moci využít na péči o naše pacienty,“ zhodnotil výhody projektu ředitel Nemocnice Havlíčkův Brod David Rezničenko.

V lesích lze najít stopy po návštěvnících i lesních dělnících.
Odpadků v přírodě přibývá. Správa chráněné krajinné oblasti posílí stráž

Teplo bude nemocnice odebírat pouze v případě, že jeho systém měření a regulace v energetice zaznamená potřebu dodávky tepla do nemocničního systému. „Pokud nebude nemocnice teplo potřebovat, bude si ho dodavatel uskladňovat v akumulační nádrži,“ řekl provozně technický náměstek ředitele Josef Tvrdý. Systém bude regulovat odběry přes fakturační měřidlo, čímž bude zaručena i maximální hospodárnost v odběru tepla.

Dosud havlíčkobrodská nemocnice využívala centrální plynovou kotelnu s dvěma nízkotlakými teplovodními kotli a jedním středotlakým parním kotlem s plynovými hořáky a automatickou regulací výkonu.