Za Pelhřimovsko tentokrát v anketě, která je rozdělena na dvě kategorie, a to Kulturní aktivita a Péče o kulturní dědictví, bojuje konkrétně devět počinů.

Zájemci se mohou do hlasování v rámci 14. ročníku tradiční ankety Zlatá jeřabina – Ceny Kraje Vysočina za kulturní počin roku 2017 zapojit až do konce března.

V kategorii Kulturní aktivita se o hlasy z řad veřejnosti ucházejí akce Santiniho barokní slavnosti, které se mimo jiné uskutečnily v Humpolci a Želivě, festival Folkaliště a XXI. Středověké slavnosti na zřícenině hradu Orlík.

Jeden z organizátorů poslední zmíněné aktivity nedaleko Humpolce Pavel Koubek uvedl, že o nominaci ví, není si však jistý, čí iniciativa to byla. „Nejspíš je to zásluha nějakého návštěvníka, kterého tato akce zaujala,“ přemítal Pavel Koubek s tím, že všechny, kdo se na slavnostech podílí, nominace velice těší.

Slavnosti patří k největší a nejoblíbenější akci na hradě, a to potvrzuje i každoroční hojná účast. „Hodně záleží na počasí, ale v posledních letech se návštěvnost pohybuje mezi dvěma až třemi tisíci návštěvníky,“ informoval Koubek.
Někteří teď k hlasování v rámci ankety Zlatá Jeřabina zájemce přímo vybízejí. „Náš festival byl opět do hlasování zařazen. Velmi nás to těší a ještě víc by nás potěšilo, kdybyste přispěli svým hlasem i k dobrému umístění v této anketě,“ visí na stránkách již zmíněného festivalu Folkaliště.

Rákosníčkovo hřiště. Ilustrační foto.
Rákosníčkovo hřiště letos vyroste v Pelhřimově i v Havlíčkově Brodě

Ve druhé kategorii Péče o kulturní dědictví má šanci na úspěch obnovená návesní kaplička v Roučkovicích, místní části Pacova, zrestaurovaná socha svatého Jana Nepomuckého v Rozkoši u Humpolce a mimo jiné také zrestaurovaná kašna na náměstí v Nové Cerekvi.

Plnohodnotnou součást novocerekvického náměstí se podařilo udělat z téměř zničené kašny pocházející z roku 1797. „Myslím si, že kašna je velice pěkně opravená a teď tvoří takovou docela hezkou dominantu Nové Cerekve,“ pochvaloval si starosta Nové Cerekve Zdeněk Rajdlík.

Chátrající kašnu se podařilo díky městysi, Kraji Vysočina a Ministerstvu kultury zrestaurovat za bezmála 730 tisíc korun.
O Cenu Kraje Vysočina za kulturní počin roku 2017 letos bojuje také zrekonstruovaný Šrejnarovský dům v Pelhřimově, ve kterém mimo jiné sídlí nově a moderně vybavené Turistické informační centrum, obnovená kaplička v Žirovnici z druhé poloviny 18. století a celkově obnovený pivovar v Kamenici nad Lipou.

Chátrající budovu původního kamenického pivovaru zakoupila na jaře roku 2016 společnost Pivovar Kamenice se záměrem obnovit zde pivovarský provoz. „Je pozitivní, že se někomu náš pivovar líbí až tak, že ho byl ochoten nominovat do ankety Zlatá jeřabina,“ usmál se jednatel Pivovaru Kamenice Milan Houška.

Přihlášené počiny

Kulturní aktivita:
Festival Folkaliště
XXI. Středověké slavnosti na zřícenině hradu Orlík
Santiniho barokní slavnosti (konané mimo jiné i v Humpolci a Želivě)

Péče o kulturní dědictví:
Obnovená návesní kaplička v Roučkovicích, místní části Pacova
Zrestaurovaná kašna na náměstí v Nové Cerekvi
Celkově obnovený pivovar v Kamenici nad Lipou
Zrestaurovaná socha svatého Jana Nepomuckého v Rozkoši u Humpolce
Zrekonstruovaný Šrejnarovský dům v Pelhřimově
Obnovená kaplička v Žirovnici

Jez na Želivce v Želivě.
Po čase mrazů čeká řeky jarní tání