V Želivě už neusiloval o post starosty Karel Chmel, v minulosti opakovaně lídr dominantního sdružení, které letos kandidovalo pod názvem Starostové a nezávislí. Letos šel do voleb jako čtyřka na kandidátce, preferenční hlasy ho ale opět učinily vítězem, takže bude otázkou, jak s výsledkem naloží.

Sdružení, které letos vedl Miroslav Buňata, získalo většinu, za 54,05 procenta hlasů pět míst v novém devítičlenném zastupitelstvu. Nově budou muset v Želivě nalézt také místostarostu, František Dolejš se ze sedmého místa na kandidátce do zastupitelstva nedostal.

V letošních volbách ztratili želivští lidovci, kteří mají místo tří zastupitelů jediného. Tři mandáty získalo nové uskupení Pro Želiv.

Oproti komunálním volbám v roce 2014 vzrostla v Želivě volební účast, a to z 56,26 procenta na 62,61 procenta.

Nejpodstatnější změny v Jiřicích se odehrály ještě před volbami, kdy kandidující subjekty měnily své názvy. Sdružení vedené stávajícím starostou Miroslavem Jirků (tentokrát pod označením Starostové pro občany) díky vítězství ve volbách uhájilo 4 mandáty a nic nenasvědčuje tomu, že by nepokračovalo ve vedení obce spolu s posílenou KDU-ČSL, která skončila druhá a má znovu dva mandáty v devítičlenném zastupitelstvu.

Volby na Pelhřimovsku.
V Rychnově opět nemusí vítěz voleb získat radnici

Také v Jiřicích přibylo voličů. Volební účast byla 61,93 procenta, zatímco před čtyřmi lety 58,59 procenta.

Zcela nová povolební situace vznikla v Obratani, kde kandidovaly prakticky úplně jiné subjekty než před čtyřmi roky a o obhajobu už neusiloval dosavadní starosta Josef Hovorka.

Úplně jasná není totiž pozice současného místostarosty Františka Vostarka, který vedl nově SNK obce Obrataň. Toto sdružení totiž našlo přemožitele, volby v Obratani vyhrálo sdružení Nezávislí 2018. V něm uspěli i dva stávající zastupitelé (Michaela Cimbůrková a Roman Přibyl), jako lídr ovšem přivedl sdružení k vítězství Aleš Komárek.

Rozložení sil v Obratani nejlépe ilustruje volební výsledek. Nezávislí 2018 získali 35,60 procenta a 4 mandáty, SNK obce Obrataň 33,84 procenta a rovněž 4 mandáty a třetí a poslední ČSSD 30,56 procenta a tři mandáty.

Do jedenáctičlenného zastupitelstva Obrataně volilo letos 63,29 procenta voličů, před čtyřmi lety to bylo 61,32 procenta voličů.

Den otevřených dveří v Domově pro seniory Pelhřimov
Domov pro seniory: Lidí s demencí stále přibývá