Soutěžící letos své kuchařské umění předvedli svým sousedům na roládách, přičemž si mohli vybrat, které ze dvou kategorií se zúčastní. V soutěži se sešlo osm slaných a deset sladkých rolád.

„Chtěl bych vám všem, kdo jste přišli, poděkovat za účast, ale hlavně chci poděkovat organizátorkám Žirovské buchty Janě Jonášové, Vendule Dvořákové a Zuzaně Trnkové za to, že pořádají akce, při kterých se může sejít celá vesnice," řekl na úvod žirovský starosta Josef Hrala.

Letošní pravidla soutěže se trochu od těch loňských lišila. Návštěvníci nemuseli sledovat porotu, jak dobroty ochutnává, hodnotili je totiž sami.
„Už loni byl velký problém sehnat někoho do poroty, a ti, kdo v ní zasedli, si po akci stěžovali na přejedení. Proto letos udělovali body sami diváci. Dostali lístky s body od jednoho do pěti, kterými hodnotili nejprve vzhled rolád a poté chuť," vysvětlila za pořadatele Jana Jonášová.

Z bodování ochutnavačů vyšly čtyři vítězky pro kategorii slaných a čtyři pro kategorii sladkých rolád. Se slanou se umístily: jako čtvrtá Ludmila Tošerová se Salámovým štrůdlem, třetí Ludmila Marešová se Sýrovou roládou, druhá Anežka Plátová se Špenátovou roládou a první Martina Marešová s Toastovou roládou. „Je to super pocit, zvítězit. Roláda mi trvala tak hodinu, nebyla těžká. Kategorii slaných jsem si vybrala, protože se mi tahle zdála z těch, o kterých jsem uvažovala, lepší, i vzhledově," prozradila vítězka o svém výtvoru, který dělala úplně poprvé. Svěřila se také, že nešlo o rodinný recept, roládu našla na internetu, ale šikovných kuchařek v rodině mají vícero. Třetí příčku obsadila maminka jejího manžela.

„Loni jsem se Žirovské buchty neúčastnila, ale příští rok určitě budu," slíbila mladá hospodyňka, která se do Žirova přistěhovala asi před pěti lety.
V kategorii sladkých rolád se umístily: čtvrtá Marie Tošerová se Sloními slzami, třetí Jana Píšová s Povidlovými koláčky. Původně s nimi soutěžit nechtěla, protože nesplňovaly podmínky letošního ročníku s tématem rolády, ale všem tolik chutnaly, že je pořadatelky uznaly. Druhá byla Jana Hralová se Šneky a první Marcela Jiříková s Pruhovanou roládou.

Za vítězku převzal cenu partner, ale jinak si muži zapojit se do soutěže jinak než jenom ochutnáváním netroufli.
Hodnocení rolád doprovodil i další program. Děti si mohly vymodelovat dort z plastelíny, ženy se mohly nechat nalíčit a pro muže byl otevřen výčep. Součástí akce byla i dvě promítání fotek. Nejprve místní poznávali křížky v okolí Žirova, poté si prohlédli fotografie z loňských akcí.