Šnek by tam teď asi zmrznul, ale nabídka stánkařů při včerejších Vánocích s duší byla stejně pestrá jako letní trhy.
I teď byla u některých prodejců slyšet francouzština anebo lámaná čeština a hrála živá hudba a bylo také dost povyražení pro děti.
Navíc se teď organizátoři v souvislosti s akcí rozhodli podpořit místní prodejce a neziskové organizace a poslat peníze na fond Dobrého Anděla, který pomáhá rodinám s vážně nemocnými dětmi.
„Jsem moc ráda, že i když je dneska zima, tak prodejci přijeli, mají krásně vyzdobené stánky a mají dobrou náladu. Zájem o stánky byl velký, dokonce jsme pak už museli některé prodejce odmítnout," řekla pořadatelka Eva Decroix z místního Bistrot de Papa, která tentokrát slaměný klobouk z letních trhů vyměnila za červený baret.

Made in France

Pod stanem hrál koledy orchestr Základní umělecké školy z Žirovnice a jeho kapelník vybízel kolemstojící publikum, aby ve zpěvu podpořilo zpívající dívky. Kromě zpěvu se příchozí mohli zahřát širokým výběrem nápojů od vín až po medovinu a dopřát si francouzské sýry, vafle, palačinky nebo salámy, na jejichž „plesnivý" povrch se někteří muži dívali s mírnou nedůvěrou.
Nechyběla ale ani duchovní potrava v podobě knih z nakladatelství Host.
Návštěvníci také mohli jarmark využít k nákupu vánočních dárků drobných i velkých, třeba osobního auta, samozřejmě jak jinak než francouzského – tedy Peugeota.
Na stánkách dále nechyběly šperky a ozdoby, hrníčky, perníčky, košíky, věnce a dekorace, květiny, zimní oblečení, keramika, svíčky, náhrdelníky či náušnice. Řadu výrobků vytvořili zaměstnanci chráněných dílen a také děti z mateřských i základních škol.
Ty děti, které na Vánoce s duší přišly, pak zřejmě nejvíc lákal malý kolotoč a také vystlaná ohrádka se zvířátky.
Některé z nich si také nechaly pomalovat barvičkami obličej barvami, potkaly se s klaunem nebo s rodiči zavítaly do fotostánku s originálním francouzským Papa Noëlem, kterému navíc dělaly stafáž sličné usměvavé dívky v červenobílých kostýmech.
Mezi stánky vlály barevné třásně a na zemi byly rozmístěné balíky slámy.