VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vanilková zmrzlina dál kraluje, zájem stoupá u exotických příchutí

Vysočina – Prodejci zmrzliny těží z horkých letních dnů. Zmrzlina je v letních měsících na vrcholu dezertního žebříčku napříč celou Vysočinou, o tom se ostatně přesvědčují cukrárny každý den.

11.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pavel Sonnek

Jahodová, vanilková, čokoládová, to jsou tradiční příchutě zmrzliny, které všichni velice dobře známe. Menu zmrzlin této doby ale nabízí už mnohem pestřejší výběr. V cukrárnách na Vysočině můžeme dnes ochutnat například i zmrzlinu s redbull příchutí nebo skořicovou s borůvkami.

Nejen prodejcům zmrzliny, ale samozřejmě také dodavatelům této osvěžující pochoutky hrají momentální vysoké teploty do karet. Zmrzlina je v těchto měsících velice vyhledávaným druhem osvěžení.

Většina prodejců zmrzliny se shoduje na tom, že slávu stále sklízí zmrzlina s tradiční vanilkovou příchutí. Návštěvníci dnešních cukráren ale také rádi experimentují, stejně jako výrobci nových domácích zmrzlin, a proto uvítají i exotické chutě.

Už dávno není podmínkou, že zmrzlina je pouze pro dětské jazýčky. Pacovská Láskomina například uvádí, že lidé čím dál více pokládají zmrzlinu za součást odpolední siesty. Namísto běžných moučníků, které upřednostňují v jiných ročních obdobích.

Jedním z největších a nejvýznamnějších výrobců klasické české smetanové zmrzliny je vysočinská společnost Tipafrost. Ta je za horké léto také velice ráda. Počasí je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících prodej jejích produktů. Výrobci ze společnosti zmrzliny Tipafrost byli jedni z prvních, kteří začali dělat nanuky dětské velikosti, k tomu všemu také drží krok s módními trendy. Tento rok přivedli na trh nanuk, který je svým tvarem podobný mikrofonu. Mikrofon patří k základní výbavě každého youtubera, není tedy těžké uhodnout, že název zmrzlinové novinky je Jutuber.

„Nejvíce prodáváme zmrzliny s příchutěmi, jako jsou tvaroh, vanilka, čokoláda, jahoda. Jedná se o stálice na českém trhu, které se již léta řadí mezi nejoblíbenější a nejprodávanější příchutě,“ pochvaloval si Tomáš Hlaváček, obchodní ředitel třebíčské firmy Tipafrost, která vyváží svou zmrzlinu do míst po celé České republice.

„Pokud jsou teploty opravdu velice vysoké, výrazně se zvýší prodej i vodových zmrzlin. Největší úspěch mají stále zmrzliny na dřívku,“ dodal Hlaváček.

Poptávka po zmrzlině se zamlouvá i černovické kavárně CaféBudík „Prodej u nás stoupá značně, tento rok zájem o zmrzlinu vzrostl dokonce až o 150 procent. Z klasických příchutí nejvíce prodáváme jahodu, tmavou čokoládu a vanilku. Tento rok se daří ale i speciálním příchutím, které připravujeme. Nejvíce si zákazníci pochvalují karamelovou sůl, aperol a riccotu,“ prozradila pracovnice černovické kavárny CaféBudík Iva Kožerová.

Zájmem návštěvníků je potěšena i pacovská Láskomina, kde se k výrobě jejich domácí zmrzliny snaží používat především zdravé a čerstvé suroviny. „U nás v cukrárně máme spoustu úžasných příchutí. Nejvíce prodáváme melounovou a slaný karamel. Oblíbený je ale i řecký jogurt s maracujou nebo fíky. Lidé si nejčastěji pochutnávají na smetanových zmrzlinách, ale děláme i sorbety,“ sdělila redakci dcera majitele pacovské Láskominy Mija Šafaříková.

„Největší příliv zákazníků bývá v dopoledních hodinách, kdy je největší vedro a lidé jdou z práce a děti ze školy. Zmrzlina bývá podávána také současně s obědem,“ zmínila se Šafaříková.

To, že během odpoledne přiláká zmrzlina nejvíce zákazníků, potvrzuje i Kateřina Jarošová z cukrárny Nížkov nedaleko Žďáru nad Sázavou. „Nejvíce se prodává zmrzlina vanilková, a nejzvláštnější zmrzlina, kterou máme, je černá zmrzlina, což je příchuť kokosu a kakaových bobů. Zmrzlina je točená, přímo z Opočna,“ poznamenala Jarošová.

S ostatními prodejci zmrzliny se rozchází Tamara Cvaková, která pracuje u stánku Fruitisimo v Jihlavě. „V našem centru se zmrzlina prodává pořád. V létě se fronty opravdu prodlužují, ale velice úspěšné je i období Vánoc,“ poukázala na rozdíl Cvaková.

„Běžně máme na stánku asi 20 druhů zmrzliny a široký výběr kornoutů. Velice úspěšné jsou limitované edice zmrzliny, které připravují přímo v pražské Fruitisimo factory. Všechny druhy jsou poctivé a chutné,“ doplnila Cvaková.

Nejoblíbenějšími příchutěmi jsou podle jejích zkušeností například dva druhy čokoládové zmrzliny, slaný karamel, jahoda s bazalkou, meloun Cantaloupe, smetanová borůvka s bílou čokoládou nebo zvláštní jogurtová s okurkou.

Daniela Dušková

Autor: Redakce

11.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební údržbáři budov 20 000 Kč

Stavební údržbáři budov Stavební dělník, řidič. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: dobré pracovní nasazení, odpovědnost, spolehlivost, aktivní a tvůrčí přístup k práci, vyučen nebo praxe ve stavebnictví., , Výhodou:: ŘP sk. C nad 7,5 t včetně psychotestů, , Nabízíme: platové ohodnocení dle platových tabulek, garantovaný platební termín, nástup dle dohody., , Přihlášku s životopisem zašlete na výše uvedenou adresu, e-mailem nebo osobně p. Záběhlík, sekretariát ředitele nebo telef. kontakty na tel.: 724782822 paní Mikolášková, tel.: 724782837 paní Hamrlová.. Pracoviště: Technické služby města pelhřimova, příspěvková organizace, Myslotínská, č.p. 1740, 393 01 Pelhřimov. Informace: Jaroslav Záběhlík, +420 565 323 138.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 30 000 Kč

Řidiči tahačů Řidič nákladního automobilu s přívěsem, tahače. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hledáme řidiče z okolí Humpolce s ŘP C+E (PP, digitální karta) na práci v tuzemsku. , Volné víkendy, spánek doma, bez fyzické práce (bez manipulace se zbožím), Bližší informace podám na tel. 731557577. Pracoviště: Iesa logistics a.s., Lnářská, č.p. 1633, 396 01 Humpolec. Informace: Monika Brázdová, +420 731 557 577.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 25 000 Kč

Zpracovatelé dřeva, truhláři (kromě stavebních) a příbuzní pracovníci Zpracovatel dřeva, truhlář. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: NUTNÝ TELEFONICKÝ KONTAKT PŘEDEM V PRACOVNÍCH DNECH 7.30 - 15:30 hod.. Pracoviště: Vaněk - výroba nábytku, spol. s r.o., 393 01 Pelhřimov. Informace: Alena Veletová, +420 565 382 038.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební a provozní elektrikáři 25 400 Kč

Stavební a provozní elektrikáři Elektrikář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25400 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Předem nutný telefonický kontak!. Pracoviště: Cerepa, a.s., 394 46 Červená Řečice. Informace: Lenka Šlapáková, +420 728 567 548.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Večerní prohlídky hradu Kámen
15

OBRAZEM: Hrad kámen obsadila na víkend strašidla

Videosouhrn 17. srpna 2018

Surovec s kočárkem a 17 ukradených kol za měsíc: prohlédněte si videa dne

Nedělní odpoledne nabídne dvě derby

Vysočina – Dvě derby nabídne třetí kolo divize D, obě mají výkop v neděli o půl páté. Polenský Slavoj přivítá rivala ze Žďáru nad Sázavou, ždírecký Tatran bude hostit Velkou Bíteš. Jako první vstoupí do bojů však fotbalisté Staré Říše, kteří se představí na hřišti posledního týmu tabulky, Nových Sadů.

OBRAZEM: Lesy ničí kůrovec, vytěžené dříví nikdo nechce

Vysočina – Kůrovcová kalamita se neustále stupňuje, od roku 2015 je rok co rok napadeného dřeva zhruba třikrát více. Letošek bude na Vysočině zřejmě vůbec nejkritičtější dosud.

Kraj školí mladé v první pomoci

Vysočina – Téměř každý školák a středoškolák v kraji dvakrát za svou školní docházku absolvuje kurz první pomoci. „Na zajištění profesionálního školení spolupracuje Kraj Vysočina se středními zdravotnickými školami, s krajskou záchrankou a oblastními spolky Českého červeného kříže,“ objasnil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Záchrana zpod kyvadla a 160 netopýrů v ložnici: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 16. srpna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT