Sorta je momentálně v testování, proto ještě nemá jméno. Otestování potrvá asi dva roky a potom nějaký název dostane, řekl Lelek o vítězné květině. Od roku 1990 už vyšlechtil a uvedl na trh asi 150 nových odrůd mečíků. Vítězný mečík neboli gladiola má bohatě nařasené okraje květů. Podle Lelka je to nyní u květin trend. Má také velké množství vosku v květech, který řezaným květinám zajišťuje dlouhou životnost.

Výstavu pořádají žirovničtí zahrádkáři. Už od roku 1969 je vede Josef Kříž, původní profesí lékař. Zahrádkaření se začal naplno věnovat poté, co mu úraz znemožnil sportovat. Jistou dobu pěstoval desetitisíce mečíků ročně. Vyšlechtil také pět desítek nových odrůd. Čtyři roky byl v čele Českého zahrádkářského svazu.

Ilustrační foto.
Voda v obou vodních nádržích na Pelhřimovsku se zlepšila

„V Žirovnici se představuje většina českých šlechtitelů, kteří vždycky přivezou své novinky. Mají zde výstavní premiéru, teprve později je nechají registrovat u nás nebo v Americe," řekl Kříž. Jen část z nově vyšlechtěných odrůd se ale podle něho dostane na volný trh. „Registrované jsou ročně desítky nových odrůd, další si pěstují a předávají jen kamarádi mezi sebou," Zájem o všeobecné zahrádkaření podle něho slábne. Na popularitě ale nabývají specializované spolky. Své kluby mají i pěstitelé mečíků, lilií nebo růží.

Výstava je instalovaná ve všech částech žirovnicekého zámku a špýcharu. Vystavených je přes tisíc květenství více než 500 odrůd. "Co do sortimentu je větší než v Olomouci nebo v Lysé nad Labem," řekl Kříž. Letní etapa výstavy květin Flora Olomouc se bude letos konat od 15. do 18. srpna. Výstava jiřin a mečíků v Lysé nad Labem bude 6. až 8. září.