„Už sedm let se snažíme, abychom zámek a přilehlý park dostali do našeho vlastnictví. Teď se o něj nikdo nestará, chátrá a připomíná spíš zámek Šípkové Růženky. Je to opravdu ostuda obce,“ posteskl si starosta Těchobuze Pavel Hájek.

V případě prodeje soukromému investorovi se bojí, že by mohli přijít o zámecký park, který je hojně navštěvovaný. „Je zde ale riziko, že v případě převedení do soukromého majetku by se mohl stát pro veřejnost nepřístupný. Odřízne se tím půlka vsi. Je to jako by někdo oplotil a uzavřel půlku náměstí,“ pokrčil rameny starosta.

Místní proto sepsali petici, aby zámecký park zůstal i nadále veřejně přístupným místem. „Odmítáme jeho převedení do soukromých rukou. Už několik desetiletí slouží občanům i návštěvníkům obce jako oblíbené místo k odpočinku,“ uvedla členka petičního výboru Veronika Anděla Nedbalová.

Pořádají se v něm i různé kulturní a společenské akce. „Od roku 1997 je pravidelnou tradicí pořádání letních slavností – Dětské dny a Novoroční akce sjíždění potoka Barborky. Konají se tady ale i další aktivity pro děti i dospělé,“ podotkla Nedbalová.

Tomáš Klus.
Tomáš Klus zahrál v Pelhřimově. Chyběl mi kontakt s lidmi, říká zpěvák

Pokud by se vedení Těchobuze podařilo zámek získat, ví naprosto přesně, jak by ho využilo. „Chtěli bychom tam připomínat památku Bernarda Bolzana. A vedle pak vybudovat byty s pečovatelskou službou,“ prozradil Hájek.

Zajímavostí je, že Rada Kraje Vysočina doporučila převést zámeček do vlastnictví obce už v roce 2017. Tehdy tento záměr odsouhlasilo všech osm přítomných radních. Dodnes se tak ale nestalo. „Rada nedodržuje svá vlastní usnesení a obchází zastupitelstvo. Jedná se o nezákonné jednání,“ upozornil Hájek.

Dříve zámek využíval Domov Jeřabina pro své handicapované klienty. V roce 2015 budovu ale opustili a od té doby chátrá. Přináší to s sebou ale i další problém. „Přišli jsme tím o polovinu obyvatel. Dřív jsme jich měli 150, teď 80. To bychom mohli alespoň částečně kompenzovat zmíněnými byty s pečovatelskou službou,“ dodal těchobuzský starosta.