To si myslí například i předsedkyně osadního výboru v Krasoňově Eva Zronková. V místní části Humpolce nefunguje hospoda zhruba rok a její oživení je zatím v nedohlednu.

Podle informací od Zronkové je krasoňovská hospoda soukromá, dědila se z pokolení na pokolení. Poté ji rodina nějaký čas pronajímala několika nájemcům. Po posledním z nich se už jiný nepřihlásil, a tak je zavřená. „Zatím nepřipadá v úvahu, že bychom pro hospodu využili jiné místo. V budově školy jsou prostory, které dnes fungují jako kulturní stánek pro nejrůznější akce pro dospělé i pro děti. Ale tam bych hospodu dělat nechtěla," uvažovala Zronková.

Od té doby, co se Krasoňovští nemohou scházet v hospodě, chodí „na jedno" domů ke svým přátelům. Mladší dojíždějí za zábavou do okolních měst. „Provozovat hospodu na malé vsi je těžká živnost. Jedině, že by si ji na starost vzal někdo v penzi," přemítala Zronková.

Bez hospody se musejí obejít také v Jiřicích, i když tam je situace o něco příznivější. Obecní hospoda Pod Lípou aktuálně prochází rekonstrukcí a čeká na nového nájemce. „Do konce října bychom chtěli s opravami skončit a od listopadu bychom hospodu chtěli otevřít. Přijímáme nabídky od zájemců, kteří přemýšlejí o tom, že by ji provozovali," přiblížil jiřický starosta Miroslav Jirků.

Hospoda Pod Lípou přivítá nájemce i hosty v novém. „Opravujeme vnitřní prostory, sklad a sociální zařízení. Nechali jsme otlouct omítky, budou nové, a zateplit strop. Ve výčepu bude nová podlahová krytina. Na pánské záchody jsme pořídili nové pisoáry. Na dámské toaletě jsme vyměnili poškozené záchody a je tam nový elektrický ohřívač vody," vyjmenoval Jirků, co všechno se v hospodě zlepšilo.

Na hospodu se těší

Jiřice mají v plánu pronajmout jen hospodu, přilehlý sál, kde se konají nejrůznější společenské akce, do nájmu nezapočítávají. Podle starosty se Jiřičtí na znovuotevření pohostinství už těší, i když „na suchu" zůstávat nemusejí. Posedět si mohou v soukromé restauraci Sedlácký dvůr, anebo, když to počasí dovolí, v kiosku na hřišti.

Jak nesnadné je najít nájemníka pro pohostinství, si na vlastní kůži vyzkoušeli v Novém Rychnově. Od dubna se poohlíželi po zájemci, který by provozoval radniční restauraci. Blýskat na lepší časy se začalo až v polovině srpna, kdy se restaurace ujal Vítězslav Straka z Plandrů u Jihlavy. „V té době byla pouť a my chtěli, aby restaurace byla otevřená, což se nám poštěstilo. Místní mají radost, že zařízení funguje, a já také, protože si můžu dojít na oběd," usmála se starostka městyse Iva Reichová s tím, že v denní nabídce obědů je výběr ze dvou až třech jídel.

Sám Vítězslav Straka dodal, že prozatím vydávají denně kolem dvaceti obědů, což není mnoho. „Doufám, že se situace do budoucna zlepší. Jakmile se hospoda zavře, tak nějaký čas trvá, než si lidé zvyknou, že je zase otevřená," zmínil Straka. Včera si strávníci mohli k hovězímu vývaru s játrovým kapáním vybrat buď vepřové v kapustě s brambory, nebo kuřecí játra na cibulce s rýží.