V teplotách posledních dní vyhledávají zákazníci především restaurace a provozovny se zahrádkou. Nejčastěji pak sahají po různých točených limonádách nebo slabším pivu.

„Samozřejmě se v těchto teplotách pije víc. Co se týče piva, už neletí obvyklá dvanáctka, ale spíš desítka. A kofolu točíme po půllitrech. Tu milují hlavně děti, ty by sladké pily pořád," řekl Dalibor Ryšánek, majitel restaurace Střepina v Pelhřimově.

Děti se sice sladkých limonád drží pořád a je pravda, že kola, kofola či limonády s kolovou příchutí jsou v kurzu neustále, nově našim ratolestem ale zachutnaly také točená malinovka nebo citronáda.

„Naši malinovku si děti vyloženě oblíbily. Dávají jí dokonce přednost i před oblíbenou černou limonádou. A když rodiče nemohou pít pivo, sahají po ní také," uvedl majitel restaurace v Motelu Obrataň Jindřich Pihávek.

Podle majitele pelhřimovské Střepiny zákazníkům velice zachutnala voda s citrusovými plody jako citrony, limetky či pomeranče. Samozřejmě nesmí chybět pořádná dávka ledu. A neochuceným jemně perlivým minerálkám se podle Ryšánka v tomto počasí také nikdo nevyhýbá.

V Hotelu Křemešník si zase zákazníci už řadu let dávají nápoj zvaný „kombajnerka". „Limonáda má takovou nažloutlou barvu a jablečnou příchuť. Oblíbená je hlavně u dětí, dají si ji ale i dospělí, pokud jsou tu autem," vysvětlil šéfkuchař Pavel Sejta.

Horší sezona

Ačkoli by se mohlo zdát, že lidé po ničem jiném než po tekutinách v parném počasí těchto dní nelační, některé provozovny zaznamenaly také úbytek zákazníků. Jedná se především o restaurační zařízení podél silnic.

„My se orientujeme především na silnici. Tím myslím řidiče kamionů nebo zákazníky, kteří obcí projíždějí a prostě se tu zastaví na oběd nebo jen tak na nealkoholické pivo. V takovém vedru se ale lidé pohybu v autě snaží vyhnout. Musím říct, že sezona je slabší než v loňském roce," postěžoval si Pihávek.

V humpolecké Zahradní restauraci Corrida extrémní zhoršení situace nebo dokonce odliv zákazníků nezaznamenali, bojují ale s menším počtem zákazníků během dne. „Lidé utíkají za vodou a vracejí se až večer po koupání. Na druhou stranu ale rádi zůstanou třeba do jedné do rána, protože v noci je příjemný chládek," řekl vedoucí restaurace Jiří Lisa.

A případní zákazníci s názory majitelů restaurací souhlasí. „Jsem student, ale celé léto chodím na brigádu. Ta je poměrně fyzicky náročná, takže si radši natočím vodu z kohoutku, než abych si kupoval přeslazené limonády a vysedával v hospodě u piva," komentoval Petr Březina.

Karolína Hovorková