„Při kontrolách nebyly zjištěny poznatky, že by někde docházelo k porušování zákazu prodeje alkoholu. Ve většině kontrolovaných prodejen byl alkohol zakrytý nebo byl zcela uklizený z regálů," informovala tisková mluvčí krajských policistů Dana Čírtková.

Deník v sobotu ráno navštívil namátkově v Pelhřimově tři obchodní domy. Ve všech byly regály, s lihovinami nad 20 procent alkoholu, vyklizené a prázdné. Částečná prohibice vyhlášená ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem se podepsala na návštěvnosti a tržbách některých restaurací či barů na Pelhřimovsku. Důvod je jednoduchý. Lidé se bojí. Bojí se o své zdraví, a proto raději do hospod ani nechodí.

„Přes víkend jsme měli nižší návštěvnost. Tím pádem jsou i nižší tržby. Lidé mají z tvrdého alkoholu strach a než aby si dali třeba baileys nebo takzvaná sladká jablíčka, tak si raději nedají nic a jdou domů," přiblížil Jiří Čepl, barman z Restaurace U Vlasáků v Pelhřimově. Ten dodal, že všechny police, ve kterých byl dříve vystavený tvrdý alkohol, jsou nyní vyklizené a lahve jsou řádně schované. „Lidé zákaz pití alkoholu nad 20 procent vzali s rozumem. I když musím říci, že se jich pár našlo a zkoušeli to," řekl v neděli majitel pelhřimovského klubu Stará tiskárna Václav Háva s tím, že samozřejmě nikomu žádný tvrdý alkohol neprodali.

Navíc regály s tímto zbožím v klubu od pátku zejí prázdnotou. „Zboží jsme dle nařízení odstranili. Vzhledem k tomu, že jsme měli v sobotu v klubu soukromou akci, tak jsme ani nijak nižší tržby nepocítili, uvidíme, jak to bude dál," dodal Háva s tím, že lidé pijí hlavně pivo nebo víno.

„Pokud jsem někde ve společnosti, tak si dám rád colu s rumem nebo tullamorku, teď jsem však přesedlal na pivo. Bojím se. Zdraví je mi přednější," řekl Pavel Dvořák z Pelhřimova a pokračoval: „Stejně si myslím, že vláda prohibicí nic moc nevyřeší. Podivte se, to budou injekční stříkačkou kontrolovat všechny lahve od tvrdého alkoholu? A co se stane, až prohibice skončí a do oběhu se dostanou ty samé staré lahve a zase bude bohužel přibývat otrávených, nedej bože mrtvých?" rozčiloval se Pavel Dvořák.

Akce dopadly dobře

Policisté se v sobotu při kontrolách zaměřili také na mimořádně konané akce sportovního a kulturního charakteru, kde by mohlo hrozit nebezpečí, že organizátoři budou prodávat alkohol.

„K žádnému zjištění, že by se tak stalo, ale nedošlo," dodala policejní mluvčí Dana Čírtková.