„Soutěž je do konce srpna, kdy výzdobu budou hodnotit sami občané,“ informoval Pavel Kutiš, starosta obce Kaliště.

Do soutěže o nejlepší květinovou výzdobu se mohou zapojit všichni obyvatelé, kteří vlastní dům v Kališti nebo v přilehlém okolí. „Lidé dostanou anketní lístky. Projdou se po obci, podívají se i do místních částí a potom mají možnost dát svůj hlas pěti domům, a ty obodovat od jedné do pěti,“ popsal princip soutěže Pavel Kutiš.

V rámci soutěže se bude hodnotit kvetoucí osázení oken, balkónů a předzahrádek rodinných a bytových domů. Posuzovat se bude ale pouze pohled od veřejné cesty nebo komunikace. „Hlasování se uskuteční až na konce srpna. Defakto až ten poslední týden v srpnu, kdy všechno kvete a je to nejhezčí. Někomu sice zahrádky kvetou teď, ale hlavní část je zaměřená až na srpen,“ objasnil načasování soutěže Kutiš.

Zájemci mohou svůj hlas dát ale i veřejným budovám.

Pátému ročníku pelhřimovského Běhu pro úsměv, který se v centru města konal v sobotu 26. května, nechybělo nic. Na účastnících byla patrná radost z pohybu, úsilí zvládnout zvolenou trať v co nejlepším čase, stejně jako dostat se do cíle v pohodě a třeba i
OBRAZEM: Pátý ročník Běhu pro úsměv lákal malé i velké

Pětičlenná komise, kterou bude tvořit mimo jiné například starosta, místostarosta nebo předseda kontrolního výboru, pak všechny odevzdané hlasy sečte a vyhlásí pořadí vítězů.

Jak starosta obce potvrdil, klání v květinové výzdobě není pro místní novinkou, ale vyhlašují ho v Kališti již několikátým rokem. „Hlavním důvodem je zlepšení vzhledu obce,“ popsal hlavní motivaci pro vznik soutěže Pavel Kutiš.

Zástupci obce si přístup a zájem obyvatel pochvalují. „Místní se určitě zapojují. Je rozhodně vidět, že se za tu dobu výzdoba obce zlepšila,“ hodnotil dosavadní zkušenosti Kutiš s tím, že je soutěž ku prospěchu.

Kaliště je mimo jiné právě i jednou z obcí, která usiluje o získání titulu vesnice roku. Z minulosti má navíc na svém kontě již ocenění ve zmíněné soutěži v podobě zelené stuhy.

Ilustrační foto
Dotace budou směřovat i do místních částí Pelhřimova