Humpolečtí i obyvatelé místních částí města tak letos za vodné a stočné zaplatí stejnou částku jako loni. „Díky dobrému hospodaření zpracovatele vody i provozovatele vodovodů a kanalizací v regionu zůstává cena vodného a stočného pro Humpolec na 69,05 korunách za metr krychlový,“ informovala mluvčí humpolecké radnice Aneta Slavíková.

Výši poplatku za vodné a stočné každoročně schvaluje rada města po jednání s provozovatelem vodovodů a kanalizací, jímž je firma Vodak Humpolec. „Pro Humpolec je výhodou, že díky členství v Družstvu Pevak, z jehož vodovodu HUPEPA vodu nakupuje, má vodní hospodářství ve vlastních rukách,“ podotkl starosta města a zároveň člen představenstva Pevaku Karel Kratochvíl.

Dodal, že se kromě dlouhodobější stability cen vodného a stočného výrazně daří také investovat do modernizace vodovodních a kanalizačních sítí ve městě. „Jako příklad pro letošní rok mohu uvést plánovanou opravu vodovodu a kanalizace v lokalitě křižovatky ulic Pražská, Zahradní a Okružní. Kraj Vysočina jakožto vlastník silnice tam chystá stavbu kruhového objezdu i opravu povrchu vozovky a město se připojí právě s opravou sítí, chodníků a veřejného osvětlení. Do modernizace vodovodní a kanalizační sítě podle návrhu rozpočtu zainvestujeme zhruba třicet milionů korun,“ uvedl Karel Kratochvíl.

I obyvatelé humpoleckých místních částí zaplatí za vodné a stočné stejně jako loni. Domácnosti ve Vilémově a na Rozkoši uhradí celkem 69,05 korun. Levnější voda je pak ve Světlici, v Plačkově, Krasoňově, Hněvkovicích a Petrovicích, kde odběratelé platí 58,75 korun.

Vernisáž výstavy Kuna nese nanuk v humpolecké zóně pro umění 8smička se uskutečnila v pátek 8. února.
OBRAZEM: 8smička zve na Kunu, co nese nanuk

Nižší částku za vodné a stočné platí pravidelně ve Světlici, v Plačkově, Krasoňově, Hněvkovicích a Petrovicích proto, že tamní obyvatelé musí na vlastní náklady zajistit likvidaci kalu z odpadních vod, což se týká i domovních čistíren. V místních částech, kde není kanalizace, tedy ve Světlickém Dvoře, v Kletečné a Lhotce, vyjde voda ještě levněji. Lidé totiž platí pouze vodné ve výši 48,81 korun.

Humpolec využívá jednak vlastní zdroje vody, a jednak vodu dokupuje z vodovodu HUPEPA Družstva Pevak. V posledních letech se kvůli suchu otáčí poměr vlastní a nakoupené vody. „Znamená to, že město už musí více vody nakupovat ze společného zdroje napojeného na Želivku, což je pro městský rozpočet dražší. Nicméně vzhledem k tomu, že Humpolec není závislý pouze na vlastních zdrojích, omezení dodávek pitné vody podle současného výhledu nehrozí,“ prozradil humpolecký starosta Karel Kratochvíl.

Naopak v Kamenici nad Lipou mění ceny vodného a stočného pravidelně každým rokem podle dlouhodobého plánu. I letos si tedy Kameničtí a obyvatelé místních částí za vodu trochu připlatí. „Cena vodného pro město a místní části Vodná, Gabrielka, Antonka a Pravíkov se letos zvýšila o korunu, takže tamní obyvatelé letos zaplatí 36,50 koruny za kubík. Cena stočného pro město a místní část Gabrielka, která je také o korunu vyšší, činí 24,50 koruny za kubík. Stočné na Vodné vychází letos na 12,25 koruny za kubík,“ informoval starosta Kamenice nad Lipou Jaromír Pařík.

Na výdejní místo upozorňují speciální tabule. Tato je ve Strměchách.
Na vsích si začínají užívat chuti čerstvých rohlíků, i když nemají prodejnu