Oslavy výročí zmíněné tratě konkrétně připadají na úterý 27. prosince. Pro všechny příznivce úzkokolejného vlaku, který vozí své cestující i na Pelhřimovsku, připravily Jindřichohradec-ké místní dráhy (JHMD) na tento den slavnostní parní jízdu.

„Pro Jindřichohradecké místní dráhy toto výročí znamená, že tady 110 let tato dráha funguje a plní funkci pro region a doufáme, že dalších 110 let ještě bude," pověděl Jiří Pavel, provozní a technický ředitel JHMD.


Důkazem toho, že úzkokolejná trať plní svou funkci, mohou být i nová nástupiště právě na trati mezi Jindřichovým Hradcem a Obrataní.

„Myslím si, že tato trať určitě není stranou zájmu JHMD oproti bystřické dráze. Funkce těchto drah jsou trochu jiné. Kamenická je méně turistická než bystřická, ale z hlediska dopravní obslužnosti kraje je to přesně naopak. Trať, která vede přes Kamenici, je velice důležitá pro dopravní obslužnost v průběhu celého roku," porovnal jednotlivé tratě Jiří Pavel.


Trať, která letos slaví 110. výročí, se JHMD navíc snaží modernizovat. „Rozdíl je také v údržbě dráhy, kdy na té, která vede do Obrataně, budujeme nová nástupiště, nové kolejnice. Kdežto na té bystřické chceme zachovat historičtější ráz," řekl Pavel.
Důležitým mezníkem celé úzkokolejné dráhy byla doba v devadesátých letech.


„V tomto období byly tendence o zrušení dráhy, ale to se naštěstí zažehnalo. Tenkrát se podařilo přesvědčit kraj, že provoz úzkokolejné dráhy je smysluplný," přemítal Pavel. Prozradil také, že teď mají s krajem podepsanou smlouvu do roku 2034.


V rámci výročí se milovníci úzkokolejných vlaků mohou navíc přijít podívat do čekárny železniční stanice Kamenice nad Lipou, kde až do 30. ledna najdou výstavu dobových fotografií pořízených přímo z lokality Kamenice nad Lipou.