Na Vysočině získal Drahoš 74,23 procenta hlasů, Zeman zbylých 25,77 procenta. Výsledek hlasování v regionu je podobný výsledku hlasování v celé zemi. Tam byl poměr 75,86 procenta ku 24,14 procenta ve prospěch Drahoše. Pro Drahoše hlasovalo 29250 středoškoláků, pro Zemana 9307.

Studentské prezidentské volby organizovala obecně prospěšná společnost Člověk v tísni prostřednictvím vzdělávacího programu Jeden svět na školách. „Výsledky studentských voleb by neměly být přeceňovány, ale ani přehlíženy,“ poznamenal ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karel Strachota. „Jsou specifickou výpovědí o nejmladší generaci. Lze je chápat i jako určitý vzkaz těm starším, generaci rodičů a prarodičů,“ dodal ve svém bezprostředním komentáři.

V celé republice se do druhého kola studentských prezidentských voleb nanečisto zapojilo a výsledky v řádném termínu odevzdalo 298 středních škol. Volby středoškoláků se konaly hlavně na gymnáziích, jichž se účastnilo 145, dále na středních odborných školách (123) a středních odborných učilištích (30). „Platný hlas odevzdalo celkem 38557 studentů,“ poukázala na další zajímavé celostátní číslo mediální koordinátorka zmíněného vzdělávacího programu Táňa Abrhámová.

Z Vysočiny přišlo organizátorům voleb 741 platných hlasů z pěti gymnázií a 819 platných hlasů ze sedmi středních odborných škol. Vysočina byla jedním ze čtyř krajů, kde se druhého kola studentských prezidentských voleb neúčastnilo žádné střední odborné učiliště.

Mezi hlasujícími gymnazisty na Vysočině byl výsledný poměr ve prospěch Drahoš 84,08 procenta ku 15,92 procenta. Naopak mezi hlasujícími studenty středních odborných škol vyhrál Drahoš nad Zemanem poměrem 65,32 procenta ku 34,68 procenta.

Požár skládky dřevního odpadu v Nové Cerekvi.
Požár v Nové Cerekvi se ve čtvrtek hasičům podařilo zlikvidovat

Zajímavé je, že u studentů středních odborných učilišť v celostátním hodnocení Zeman Drahoše porazil, a sice poměrem 54,33 procenta ku 45,67 procenta hlasů. Hlasy studentů středních odborných učilišť ale představovaly jen 3,7 procenta všech odevzdaných platných hlasů.

O druhé kolo studentských prezidentských voleb byl nižší zájem než o kolo první, které se 12. a 13. prosince loňského roku uskutečnilo na 384 středních školách. Platný hlas tehdy odevzdalo 43559 studentů.

Na Vysočině se prosincové hlasování uskutečnilo na osmi gymnáziích, devíti středních odborných školách a dvou středních odborných učilištích. Na Vysočině tehdy odevzdalo platný hlas celkem 2076 středoškoláků. Tedy o 507 víc než teď v lednovém druhém kole.

V celostátním meřítku vyhrál v prvním kole Drahoš nad Zemanem poměrem 33,59 procenta ku 19,95 procenta hlasů. Na Vysočině mělo skóre podobu 30,59 procenta ku 24,61 procenta ve prospěch Drahoše.

Jednou ze škol, kde uspořádali první kolo, ale do druhého už nešli, bylo Gymnázium a Obchodní akademie Pelhřimov. Podle organizátora studentských prezidentských voleb na pelhřimovském gymnáziu Karla Kratochvíla se tak stalo s ohledem na to, že Jiří Drahoš získal u studentů nadpoloviční většinu hlasů už v jednoznačně vyznívajících výsledcích prvního kola studentských prezidentských voleb. „Důležité je ale, aby naši studenti věděli, že jít k volbám je důležité a v našem systému zastupitelské liberální demokracie má váhu každý hlas,“ zdůvodnil postup školy Kratochvíl.