Na výběr měli ze šesti pokrmů a jako největší pochoutka se u malých voličů ukázaly ovocné knedlíky. Naopak nejméně hlasů daly děti polévce. „Volby vyhrály ovocné knedlíky, na druhém a třetím místě je svíčková a pečené kuře, na čtvrtém místě jsou játra s rýží, na pátém místě se umístily škubánky a poslední skončila polévka,“ přečetla před svými spolužáky Gabriela Augustová z páté třídy, která zaujala místo ve volební komisi.

Základní škola a Mateřská škola Olešná ve spolupráci s Irenou Janákovou z volební komise, která má na starost volby v Olešné, pořádá dětské volby již po sedmé. „Letos jsme vymysleli, že děti budou volit své nejoblíbenější jídlo. Na volební lístek jsme tedy připravili šest různých jídel, která jsou složena ze slaných i sladkých pokrmů,“ řekla Jindřiška Jaglová, učitelka z olešenské základní školy.

Děti si mohly vybrat ze svíčkové s knedlíkem, játry s rýží, škubánky s mákem, ovocnými knedlíky, jakoukoliv polévkou a pečeným kuřetem s bramborem. „V minulých letech jsme volili například nejoblíbenější předmět nebo nejzábavnějšího spolužáka,“ přemítala ředitelka Základní školy a Mateřské školy Olešná Romana Šulcová s tím, že při každých volbách chtějí volit něco nebo někoho jiného.

Volby na Vysočině.
ONLINE: Volby skončily. ANO vítězí i na Vysočině

Do volební místnosti na obecním úřadě zavítali školáci včera úderem osmé hodiny ranní. „Své zástupce máme i ve volební komisi. Ta rozdává volební lístky a obálky. Děti pak chodí za plentu a prvňákům, kteří neumějí psát, pomáhají starší děti. Školáci tedy volí stejně jako dospělí a dodržují všechny náležitosti, které k volbám patří, až na to, že nepředkládají občanku,“ zasmála se Romana Šulcová.

Ještě než děti s těmito úkony začaly, dozvěděly se nejen o průběhu „opravdových“ voleb všechno potřebné. „Irena Janáková si s dětmi o průběhu voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, ale i například o státních symbolech, povídá. Každý rok má pro děti připravené i otázky, díky kterým malé voliče tak trochu vyzkouší,“ popsala první část dětských voleb ředitelka olešenské školy.

Děti volby baví a do kvízu se aktivně a s nadšením zapojují. „Na některých dětech je vidět, že se o politice a volbách doma s rodiči baví,“ pokračovala Šulcová.

Prozradila také, že volby pořádají z toho důvodu, aby děti získaly přehled o politice a o tom, co se děje ve světě.