Ve finále je místo jen pro patnáct nejlepších kuchtíků. Probojovat se mezi ně se pokusí pelhřimovští žáci Daniel Mastný, Lucie Ederová, Veronika Nácalová a Štěpánka Vytisková.

Ředitel hotelové školy v Pelhřimově Libor Capák zmínil, že adepty do soutěže vybrali učitelé, kteří jim během soutěžního klání pomáhají, například i s výběrem surovin. „Uvidíme, jak v soutěži obstojí, jsou to nováčci, studují u nás dva měsíce a zatím sbírají zkušenosti. Necháme se překvapit, může se klidně stát, že zaujmou jejich recepty," zhodnotil šance mladých soutěžících ředitel Capák.

Lucie Ederová chce odbornou porotu oslnit s tuňákovými krémy paté a domácími semínkovými krekry, Veronika Nácalová vsadila na fazolový salát s tuňákem v olivovém oleji, Štěpánka Vytisková připravila košíčky z lístkového těsta plněné tuňákem a tuňákovým krémem paté a jediný kuchař Daniel Mastný zvolil palačinky s bylinkami plněné salátem z tuňáka ve vlastní šťávě s kukuřicí. Mladé kuchařské naděje mají za úkol do dnešního dne poslat vyfotografovaný pokrm spolu s kalkulačním listem a technologickým postupem přípravy.

Patnáct nejlepších porota vybere do 20. listopadu. Úkolem je připravit originální a rychlou svačinu pro děti, žáky nebo studenty. Hlavní surovinou jsou tuňákové výrobky Rio Mare. Finálové kolo, které se uskuteční 8. prosince, bude moderovat Markéta Hrubešová.

Jak Libor Capák dodal, tamní studenti se právě gastronomických soutěží zúčastňují nejčastěji, vedle těch jazykových a sportovních. „Je to pro ně obrovský zážitek. Například si zkusí vaření ze surovin, ke kterým by se běžně nedostali. Pokud postoupí do finále, tak se setkají se studenty jiných škol a podívají se do většího světa, než je ten náš," usmál se Capák.