Nejen, že výtěžek přeskočil dvoumilionovou hranici, ale navíc překonal dosavadní rekord z roku 2016. Štědří dárci vhodili do charitních kasiček celkem 2 095 977 korun, což je zhruba o 74 tisíc korun více než loni.

Letošní již sedmnácté tříkrálové koledování, které na území havlíčkobrodského a humpoleckého vikariátu probíhalo od 5. do 12. ledna, provázelo pravé zimní počasí s teplotami hluboko pod bodem mrazu, a právě o to je výsledek sbírky radostnější. „Tentokrát jsem opravdu zvědavý, kolik peněz se nám podařilo vybrat. Kvůli mrazu jsme se museli vypořádat s nedostatkem koledníků, ale nakonec se nám podařilo obejít všechny rajóny," komentoval situaci na Přibyslavsku bezprostředně po skončení Tříkrálové sbírky tamní organizátor Michael Omes.

Dodal, že počasí dělalo vrásky na čele i hudebníkům. V přibyslavském kostele se totiž každoročně koná Tříkrálový koncert, jenže mrazivé počasí zrovna dvakrát nepřálo ladění nástrojů. „Proto jsme se rozhodli koncert přesunout do farního sálu. Nakonec ale všechno dobře dopadlo, dorazilo tak padesát posluchačů," uzavřel Michael Omes. Kasičky z Přibyslavi a okolí přinesly 232 166 korun, což je zhruba o čtyři sta korun méně než v minulém roce.

Vedle obcí se pořádání Tříkrálové sbírky aktivně ujímají také školy. Jednou z nich je i Základní škola a Mateřská škola Krásná Hora, jejíž žáci a učitelé rozdávali přání všeho dobrého do nového roku v pátek 6. ledna. „Celkem se zúčastnilo dvanáct žáků, takže v každé skupince byli čtyři děti a jeden učitel. Dětem se koledování moc líbilo, ochotně zpívaly písničku My tři králové, všem dárcům pěkně poděkovaly a vlastně už dva dny před sbírkou si s nadšením vyráběly papírové koruny," prozradila ředitelka ZŠ a MŠ Krásná Hora Mgr. Ilona Zoubková s tím, že se jim podařilo vybrat 3 429 korun.

Rekordní výtěžek z Tříkrálové sbírky 2017 opět pomůže především lidem z regionu, kteří se ocitli v těžké životní situaci. Oblastní charita Havlíčkův Brod letos tyto peníze použije na rozšíření nabídky půjčovny kompenzačních a rehabilitačních pomůcek v Havlíčkově Brodě a v Humpolci. Dále podpoří poskytování různých druhů terapií, jako je například canisterapie či hippoterapie, jež jsou pro zdraví klientů velmi cenné.

Patnáct procent z výtěžku pak přispěje na charitní projekty na diecézní úrovni, deset procent pomůže v zahraničí, pět procent podpoří celostátní charitní projekty a pět procent poputuje na režii sbírky. „Koledníkům, vedoucím skupinek i asistentům velmi děkuji za ochotu a nadšení, s nimiž nám pomáhali sbírku uskutečnit. Velký dík patří rovněž všem, kteří tři krále srdečně přijali a přispěli do naší pokladničky. Bez vaší pomoci by se k nám jen těžko dostávaly kladné ohlasy z různých koutů regionu, které nám přinášejí velkou radost. Děkujeme," uvedla koordinátorka Tříkrálové sbírky za Oblastní charitu Havlíčkův Brod Bc. Jana Dománková.

Výtěžek Tříkrálové sbírky za Diecézní katolickou charitu Hradec Králové, pod níž spadá i Oblastní charita Havlíčkův Brod, činí rekordních 15 029 256 korun. Výsledek za Havlíčkobrodsko a Humpolecko je v rámci diecézní katolické charity druhý nejvyšší. Pomyslné „prvenství" s 2 495 071 korunami patří Oblastní charitě Ústní nad Orlicí. V celé České republice lidé na pomoc potřebným darovali celkem 100 422 987 korun, loni byl výtěžek 97 651 016 korun.

Aneta Slavíková