„Koledníci se z koledování po Kamenici vrátili nadšeni. Lidé je očekávali a všichni je přijali. Snad jen jednou se stalo, že jim paní zabouchla dveře. Jinak měli samé pozitivní ohlasy a přinesli si i spoustu sladkostí,“ zhodnotila průběh letošní sbírky ředitelka Farní charity v Kamenici nad Lipou Jitka Koubová.

Sbírce přálo počasí i velký zájem ze stran koledníků. „Měli jsem letos hodně skupinek. Na Kamenici téměř jednou tolik něž v loňském roce,“ zhodnotila letošní účast Koubová.

Dodala také, že se například letos poprvé do koledování zapojily i děti z kamenického dětského domova Trojlístek.
Tři králové během sbírky obešli standardní trasu a nakonec se premiérově vydali i na předem neplánovaná místa. „Když děti přišly, byly nadšené a chtěly stále koledovat. Tak jsme se vypravili i do obcí, kde se ještě nikdy nekoledovalo,“ vysvětlila důvod Jitka Koubová.

Koledníci pomáhali dobré věci a roznášeli radost. „Letos jsme byli úplně nově ve Vlkosovicích, Dobešově a Žďáru u Kamenice. Bylo to úžasné. Tamní lidé byli úplně dojatí, že k nim poprvé přišli tři králové,“ usmála se ředitelka kamenické charity.

Zapečetěno bylo letos v Kamenici celkem 53 kasiček. Jakou přesnou sumu ukrývají, ale zatím zůstává pro všechny tajemstvím. „Kasičky budeme rozpečeťovat až v úterý se zástupcem města a počítat,“ prozradila Koubová.

V Kamenici i okolí byla sbírka pouze jeden den, a to v sobotu 6. ledna. Přispívat lze ale ještě do pondělí. A to například do kasiček umístěných na tamní charitě.

Ilustrační foto
Svoz vánočních stromků je v plném proudu

Tříkrálové sbírce v Kamenici nad Lipou, Černovicích a okolních obcích, kterou zaštiťuje Oblastní charita v Kamenici nad Lipou, předcházel tradiční tříkrálový průvod. Ten se v Kamenici uskutečnil již potřetí.

Program průvodu se až na jednu změnu uskutečnil tradičně, tak jako každý rok. „Žehnání bohužel nebude po průvodu v kostele, protože je Mše svatá, ale žehnání bude před průvodem na dvoře na faře,“ vysvětlila ještě před zahájením Koubová.

Po požehnání se celý průvod vydal na společný pochod městem. První zastávkou se pro několik desítek skupinek koledníků stal dům kamenického starosty, kde všichni společně zazpívali písničku My tři králové.

Poté průvod pokračoval směrem ke kamenickému zámku a zpět do sídla charity. Odtud se již jednotlivé skupinky tří králů vydaly do domácností buď přímo v Kamenici, nebo v přilehlém okolí. „Tříkrálový průvod se nám líbil a moc se na sbírku už těšíme,“ prozradili své dojmy ještě před odjezdem na koledu do nedalekého Bohdalína Jan a Barbora, kteří se letos sbírky v roli králů účastnili poprvé.

Stavba promenády kolem říčky Bělá
OBRAZEM: Pelhřimovskou říčku Bělá lemuje osvětlená promenáda