Poslední víkend v červnu se koná svatojánská pouť v Přibyslavi. „Přibyslavská pouť je jednou z nejvýznamnějších v okolí. Vzhledem k současné situaci, kdy je uvolňována velká část restriktivních opatření, rozhodla se rada města dát zelenou i tradičním akcím, které provází svátek přibyslavského kostela, a to je i pouť,“ prohlásil starosta Martin Kamarád.

Samozřejmostí budou určitá nutná bezpečnostní opatření, hlavně rozestupy mezi stánky trhovců. Pokud nedojde ke  zhoršení situace dočkají se návštěvníci pouti i atrakcí. „Věřím, že bude v letošním roce přibyslavská pouť i takovou pozvánkou do normálního života. Stánky si trhovci ale postaví dva metry od sebe. Město odpustí trhovcům část poplatků za místo. Provozovatelé atrakcí se chystají snížit vstupné, aby přilákali hodně zájemců,“ zdůraznil starosta.

Bernard Bar.
Pivo Bernard boduje i na mezinárodní úrovni. Teď oslovil porotce ve Frankfurtu

Ještě dřív než pouť v Přibyslavi se pouťové veselí odbývá o týden dřív v nedalekém městečku Havlíčkova Borová. Letos je v ohrožení hlavně světská část pouti. „Zasáhla nás řada omezení,“ konstatoval místostarosta Borové Josef Nevole.

„Pokud vše půjde, jak bylo avizováno, pak se pouť v kostele svatého Víta uskuteční bez jakýchkoli omezení. Jak to bude jinde, se zatím neodvažujeme říci,“ vzkázal místostarosta s tím, že jasno přinesou až další dny.

Tisíce lidí dorazily 1. března 2020 na Staroměstské náměstí v Praze na demonstraci na obranu demokratických institucí, kterou vyhlásil spolek Milion chvilek
Omezení akcí nad 500 lidí: Demonstrace dostaly výjimku, uvedl Vojtěch

Ve Ždáru nad Sázavou se koná v květnu jedna z největších poutí na Vysočině. Letos bez kolotočů a houpaček. Měla pouze církevní část v kostele na Zelené Hoře pro omezený počet lidí. Příznivci kolotočů a střelnic si na pouťové radovánky ve Žďáře počkají do druhé půlky září. 

Protože žďárská pouť je po pražské Matějské pouti druhou největší v republice, uskuteční se 18. až 20. září. „Nechtěli jsme o tuto zábavu lidi ochudit. Zvlášť když se letos zrušilo už tolik akcí. Jsme si samozřejmě velmi dobře vědomi i duchovního základu a smyslu pouti, ale je potřeba rozdělit pouť duchovní a pouť světskou. Pojem Žďárská pouť zlidověl právě pro kolotoče a stánky u zimního stadionu,“ vysvětlila místostarostka Žďáru Ludmila Řezníčková.

Svatoprokopská pouť v Třebíči se v červnu konat bude, ale s omezením. „Letošní pouť bude jednodenní. Dřív trvala od pátku po celý víkend. Samozřejmě platí hygienická opatření, roušky, dvoumetrové rozestupy,“ sdělila Jaromíra Hanáčková, ředitelka městského kulturního střediska v Třebíči.

Koncem července se v Pohledu na Havlíčkobrodsku koná Svatoanenská pouť. Podle informací z obecního úřadu bude i letos.

První letošní velká houbová nadílka.
Houbařům začíná sezona. Tak příznivé podmínky nepamatuji, říká odborník

Specifická je muzikantská pouť v obci Úsobí na Havlíčkobrodsku, která připadá každoročně na poslední víkend v červnu. Jedná se vlastně o hudební festival, letos se pouť kvůli koronaviru konat nebude.

Otazník ale visí nad tradiční Mrkvancovou poutí v Polné. Koná se v první polovině září.„Zatím počítáme s tím, že pouť bude, ale čekáme, jak se vyvine situace,“ informovala Dana Pípová z polenské radnice.

Podobná situace je i ve Světlé nad Sázavou, kde se koncem září koná Svatováclavská pouť. „Čekáme na další vývoj situace,“ uvedla Blanka Sedláková z městského úřadu.

Pouti na Vysočině 

Borovská pouť: Havlíčkova Borová 20. června - s otazníkem
Svatojánká pouť: Přibyslav - 27. až 28. června - bude
Úsobská muzikantská pouť 27. června - zrušeno
Svatoprokopská pouť: Třebíč - 4. července - bude  
Svatoanenská pouť: Pohled - 25. až 26. července - bude
Mrkvancová pouť: Polná - 11. až 13. září - s otazníkem
Žďárská pouť: 18. až 20. září - bude
Svatováclavská pouť: Světlá nad Sázavou - 25. až 27. září - s otazníkem