Předchozí
1 z 6
Další

Rybník Velký Pařezitý na Jihlavsku.Rybník Velký Pařezitý na Jihlavsku.Zdroj: Veronika Bartušková

MALÝ A VELKÝ PAŘEZITÝ. Oblíbené místo u Třeště na Jihlavsku navštěvuje také Lukáš Radkovský. „Nepotřebuju tobogány ani nějak blbnout. Na to mě neužije. To je spíš pro děti. Já si chci hlavně zaplavat. Taky na to už mám věk,“ řekl Radkovský. Zároveň ho těší, že v rybnících nemusí na rozdíl od aquaparků nic platit.

Rekreační zóna Parežáč na kraji Humpolce.
Alternativa za drahé bazény: lidé znovu objevují rybníky na Vysočině

Slavnostní otevření. Pařezáč otestovali první návštěvníciModerní rekreační zóna v PlačkověZdroj: Město Humpolec

PLAČKOVSKÝ RYBNÍK. Přírodní koupaliště u Humpolce na Pelhřimovsku je otevřené od června. Do vody se lidé nově dostanou po molech. Nová je také písečná pláž s postavenou rekreační zónou, která stojí nedaleko. I kvůli tomu místo využívají místní. Jedním z nich je také Daniel Vinš s rodinou. „Je super, že ho město obnovilo. Líbí se i mým dětem a jejich dědovi. Často tam chodí. Navíc je to zdarma. Já mám ale nejradši bazén, který jsem si postavil na zahradě,“ představil Vinš další alternativu.

Rybník Rathana.Rybník Rathan.Zdroj: se souhlasem Jana Harmata

RATHAN. Rybník, který lidé najdou poblíž Náměště nad Oslavou na Třebíčsku. Rády se v něm brodí děti Vladislava Vrby. „Já na to nemám kvůli práci čas, ale děti tam chodí o to víc. Bazény tolik nevyhledáváme,“ uvedl muž z Náměště. Je také spokojený s tím, že město kvalitu vody v rybníce pravidelně kontroluje. „Úplně se o to nezajímám. Jiní lidé ve městě to řeší víc. Ale kdyby s tím něco bylo, tak je fajn, že o tom budu vědět,“ ocenil Vrba.

Pilská nádrž.Pilská nádrž.Zdroj: Deník / Lenka Mašová

PILSKÁ NÁDRŽ. Vodní plocha s rozlohou sedmapadesáti hektarů s vodou vhodnou ke koupání i rybaření. To lidé najdou u Žďáru nad Sázavou. „Je to tu pěkné. Mám to radši než uměle vytvořená koupaliště. Ale lidé by si měli pospíšit, i když je čistá voda, ke konci léta se kazí,“ upozornil Ondřej Cempírek.

Břevnická nádržBřevnická nádržZdroj: Deník/ Redakce

BŘEVNICKÁ NÁDRŽ. Ke koupání v přírodě mohou využít také vodní prostranství u Chotěboře na Havlíčkobrodsku. Podle testů hygieny je voda vhodná ke koupání. Dále hygiena uvádí, že v ní není žádné viditelné znečištění. Průhlednost v ní naopak dosahuje metru. Pláž je travnatá s pozvolným vstupem do vody.

Policejní hlídka na Dalešické přehradě.Dalešická přehrada.Zdroj: Deník / Jaroslav Loskot

Hygienici kontrolují přírodní koupaliště na Vysočině pravidelně a měří několik věcí. „Například to, jaká je průhlednost vody. Zjišťujeme, zda není znečištěna odpady a jaké je množství vodního květu. Vzorky odebíráme z místa, odkud lidé do vody vstupují,“ popsal postup hodnocení Milan Brychta z krajské hygieny. Vzorky pak putují do laboratoře. „Tam zjišťujeme výskyt choroboplodných zárodků. Když je u některých vodních nádržích odůvodněný předpoklad rozmnožení sinic, hodnotíme navíc množství těchto sinic, obsah chlorofylu a mikroskopický obraz,“ doplnil Brychta.

V Jemnici otevřeli koupaliště, které funguje na principu biotopu.Koupací Biotop Jemnice.Zdroj: Deník/Jaroslav Loskot

Rybníky a přírodní vodní nádrže na Vysočině, které mají nezávadnou vodu

Havlíčkobrodsko: Břevnická nádrž

Jihlavsko: Malý Pařezitý, Velký Pařezitý, koupací biotop Malvíny Třešť

Pelhřimovsko: Lom Horní Cerekev, vodní nádrž Trnávka

Třebíč: Dalešická přehrada, koupací Biotop Jemnice

Žďársko: Domanínský rybník, Medlov, Pilská nádrž, Sykovec

Rekreační zóna Parežáč na kraji Humpolce.
Alternativa za drahé bazény: lidé znovu objevují rybníky na Vysočině