Podrobnosti k dubnové uzavírce i ke květnovému bourání mostů přes dálnici u Humpolce sdělil Deníku mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

Je uzavírka mostu u Jiřic naplánována s patnáctidenním předstihem kvůli přípravám na bourání?
Ano, přesně tak. Do doby fyzického zbourání nadjezdů musí zhotovitel zajistit přípravné práce, například odfrézovat stávající vozovku, odstranit ocelová zábradlí a svodidla a připravit celkově staveniště na demolici. Zároveň budou zahájeny práce na opravě vozovky v těsné blízkosti obou nadjezdů.

Bude se ve stejném termínu jako most před D1 u Jiřic bourat i most přes D1 u Hněvkovic?
Ano, bourání je naplánováno tak, aby se oba nadjezdy zbouraly současně. Jak se při modernizaci D1 stalo již tradicí, mosty půjdou „k zemi“ během krátkodobé nepřetržité uzavírky provozu na dálnici D1 během noci ze soboty na neděli v termínu, který uvádíte.

Autokrosové mistrovství v Humpolci.
Mistr nad mistry pocítil v Humpolci porážku

Bude most u Hněvkovic ze stejného důvodu uzavírán rovněž 27. dubna?
Ano, veškeré práce jsou koordinovány tak, aby byly zahájeny ve stejném termínu. Administrativně zhotovitel ještě očekává vydání rozhodnutí o uzavírce ze strany místně příslušného silničního správního úřadu, kterým bude uzavírka právně legalizována. Zprovoznění nadjezdů očekáváme v listopadu 2018.

K bouráním zmíněných mostů (dálničních nadjezdů) dojde v úseku, kde v této době nedochází k modernizaci. Je tento postup standardní?
Nikoli. Jedná se o nestandardní postup, který je vyvolán skutečností, že na úseku 11 mezi Koberovicemi a Humpolcem se nachází hned 4 nadjezdy. Tolik nadjezdů se nenachází na žádném z modernizovaných úseků. Všechny 4 nadjezdy není možné zbourat zároveň, protože by zásadním způsobem byla omezena prostupnost území ležícího podél dálnice D1. Proto se ŘSD rozhodlo v letošním roce v předstihu opravit 2 ze 4 nadjezdů. Zbývající 2 nadjezdy budou opraveny v příštím roce.