„Pečení vánočního cukroví patří k těm nejhezčím tradicím. U nás se na něm podílí celá rodina. Navíc se byt nádherně provoní,“ myslí si Lucie Kubová.

Pečení doma se ale může pěkně prodražit. Mouka se proti loňsku zvedla nejméně o čtyři koruny, máslo a cukr až o deset korun.

Dražší jsou vejce, mléko, mandle, rozinky, oříšky nebo vanilkový cukr. Nahoru s cenou šly i margaríny, které se v mnoha receptech kombinují s máslem.

Pekaři mají napilno

Mezi vůbec nejoblíbenější cukroví patří vanilkové rohlíčky. Na dvojitou dávku, ze které vznikne zhruba půl kila cukroví, potřebuje hospodyňka mouku za osm korun, ořechy za padesát, máslo vyjde ještě o šest korun dráž a vanilkového a moučkového cukru spotřebuje zhruba za devět korun.

Jen na surovinách při průměrných cenách tedy domácnost zaplatí sto dvacet tři korun. Připočítat musí ještě stále dražší elektrickou energii, cenu pečicího papíru a neméně důležitá je i vynaložená práce. V obchodech se přitom půl kila vanilkových rohlíčků dá sehnat už mezi osmdesáti a sto korunami.

„Ceny cukroví zůstaly srovnatelné s loňským rokem. Nyní se nejvíce prodávají suché druhy. Pro ty lidé chodili už minulý týden. Zájem je i o krémové cukroví. To se ale nejvíce prodává až těsně před Štědrým dnem,“ popsal vedoucí prodejny Adélka Jiří Nepraš. Velkovýrobci totiž mohou snižovat cenu tím, že pečou ve větším množství.

Zájem je ale i o druhy z menších cukráren. Tam se ale cena pohybuje o něco výš.

„Lidé nejvíce kupují směs cukroví. Řekla bych, že zájem je větší než loni, přestože cena šla mírně nahoru,“ podotkla Jaroslava Kubešová, prodavačka z pelhřimovského pekařství U Radnice.

Za kilogramovou krabici s několika druhy suchého i krémového vánočního cukroví tam zákazník zaplatí přesně 372 korun.