Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Těšilo mě, že na koktejl chodily hlavně slečny

Pelhřimov – Devatenáctiletý student Hotelové školy Pelhřimov Jan Barták už jako malý chlapec prý koukal na videa a obdivoval barmany, kteří si za zády prohazovali láhve s pitím a ještě u toho stihli míchat zajímavé koktejly.

9.8.2014
SDÍLEJ:

Devatenáctiletý student Jan Barták působil po dva měsíce v pelhřimovském klubu, kde míchal koktejly. Do budoucna by se v míchání rád zdokonalil. Foto: Deník/ Aneta Slavíková

Ve třetím ročníku absolvoval barmanský kurz právě na své škole a poté zhruba dva měsíce působil u koktejlového baru v tehdejším pelhřimovském Fénix clubu.

„Jednalo se o základní kurz, který trval pět dní a vedl ho barman-mistr Aleš Půta z Prahy, mimochodem bývalý absolvent pelhřimovské hotelovky. Od rána do poledne jsme měli teorii a učili jsme se třeba o historii těch drinků. Po obědě jsme už prakticky míchali. Nejnáročnější pro mě bylo naučit se nazpaměť recepturu zhruba padesáti drinků," podělil se o své zkušenosti Jan Barták.

Za koktejl barem

Ten později získal praxi přímo za koktejlovým barem. Když se v Pelhřimově otvíral nový klub, prý neváhal a napsal tam s tím, že by v klubu jako barman rád pracoval. „Když jsem tam přišel, tak ale vyšlo najevo, že jako jediný kluk tam mám barmanský kurz. Nabídli mi, jestli bych nechtěl míchat nápoje v koktejl baru a já to bez váhání přijal," pokračoval ve vyprávění Barták.

Při studiu tak ještě v pátek a v sobotu večer obsluhoval hosty a míchal jim na jejich přání dobré pití. „Ze začátku jsem byl hodně nervózní. Když jsem třeba naléval pití do panáků, tak se mi strašně klepaly ruce. Za ty dva měsíce praxe se mi ale podařilo získat sebejistotu v míchání, rychlost i přesnost," zavzpomínal a dodal, že si pamatuje na jeden večer, kdy namíchal určitě více než sto dvacet koktejlů, ale samozřejmě že ne na všechny byl potřeba shaker. „To už mě pořádně bolela ruka, hlavně druhý den. Ale bavilo mě to a baví mě to pořád," řekl Barták. S úsměvem dodal, že se mu líbilo i to, že na koktejly pořád chodily hlavně slečny.
Na otázku, zda lidé mají koktejly v oblibě, odpověděl mladý barman, že určitě ano, a především v létě. Nejvíce prý „letí" klasika – Mojito, které je velice osvěžující. „Já osobně Mojito miluju," prozradil.

Co se týče experimentů, tak prý ani těch se hosté nevyvarovali. „Stávalo se poměrně často, že za mnou ke koktejl baru přišli a řekli, že jim mám namíchat něco, kde je vodka. Tak jsem jim nabídl třeba tři takové nápoje a oni si jeden vybrali. A samozřejmě si často nechávali i poradit. Zkušenost mám takovou, že lidé tady moc nevědí, z čeho se ty nápoje skládají. Je to asi tím, že tu na koktejly nejsme tolik zvyklí," přemítal Barták.

Spíše elegantní než divoké míchání

K barmanství patří také show a předvádění nejrůznějších parádiček při míchání. Mladý barman se prý ale nyní spíše soustředí na to, aby připravil koktejly co nejpoctivěji. „Pokud jde jen o koktejl, tak by měl barman především všechno dobře odměřit a míchání surovin by mělo být spíše elegantní než divoké. Ta show je trošku o něčem jiném. Pro barmana je ale hodně důležitý kontakt s hostem, měl by ho i trošku bavit," podotkl Barták.

Mezi alkoholické nápoje, které se do koktejlů často přidávají, patří i rum. „Pravý rum se vyrábí z cukrové třtiny. ,Rumy', které se vyrábí z brambor, lihu a ještě nějakých aromat, jsou spíše likéry. Ty se také hodně ředí," vysvětlil barman s tím, že za láhev kvalitnějšího alkoholu může zákazník dát až okolo pěti tisíc. „Ale ta chuť, to je úplně něco jiného, než jsme zvyklí," dodal.

Do budoucna by se Jan Barták chtěl v míchání koktejlů ještě zdokonalovat. Nevylučuje ani možnost, že by se stal barmanem z povolání. Na otázku, jaké speciální předpoklady by měl začátečník, který by se chtěl barmanství věnovat, mít, odpověděl: „Myslím si, že nejdůležitější je to, aby ho míchání bavilo, aby se to chtěl naučit, a aby pilně trénoval."

Jan Barták

Jan Barták (19) bydlí v Pelhřimově. Studuje tamní hotelovou školu, kde ho příští rok čeká maturitní zkouška. Kromě míchání koktejlů ho baví hokej. Je úspěšným absolventem základního barmanského kurzu a za sebou má zhruba dvouměsíční praxi v míchání koktejlů. On osobně se rád napije Mojita, chutná mu i Piňakoláda či nejrůznější koktejly, v nichž vévodí dobrá whisky. Naopak pikantnější Bloody Mary nepreferuje. Do budoucna plánuje zdokonalení svých barmanských dovedností.

Autor: Aneta Slavíková

9.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Poslanec Martin Lank

Martin Lank: Největší klad programu Realistů je jeho reálná splnitelnost

Jan Veleba, nyní senátor za volební obvod Chrudim, do nějž spadá i větší část Havlíčkobrodska, vede prezidentskou stranu SPO. Za tu nyní kandiduje jako lídr vysočinské kandidátky.

Předseda strany nemůže zůstat za bukem, říká Jan Veleba

Nejtepleji bylo v září v Dukovanech, nejvíc pršelo ve Velké Bíteši

Třebíčsko, Vysočina - Září bylo oproti průměru neznatelně chladnější. Průměrná měsíční teplota na Vysočině byla 11,4 °C, což představuje odchylku -1 °C od dlouhodobého normálu za období 1981 - 2010.

NAŠI PRVŇÁCI: Představujeme žáky ze ZŠ Počátky

Pelhřimovsko - Pelhřimovský deník přináší čtenářům nový seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol na Pelhřimovsku, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků každou středu na straně 4 a na webu najdou prvňáčky z Pelhřimovska. Deník si tak mohou koupit na památku. Nyní se představují žáci ze ZŠ Počátky.

Raf & Taksík zvou na koncert, který vyjde na jaře na vinylu

Rynárec – Na zajímavý koncert, který se uskuteční v pátek 20. října, láká hospoda v Rynárci u Pelhřimova.

České vlajky zabojují v příštím roce o rekord

Pelhřimovsko – Česká vlajka by se v příštím roce mohla stát hlavním aktérem nového rekordu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení