VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Těšilo mě, že na koktejl chodily hlavně slečny

Pelhřimov – Devatenáctiletý student Hotelové školy Pelhřimov Jan Barták už jako malý chlapec prý koukal na videa a obdivoval barmany, kteří si za zády prohazovali láhve s pitím a ještě u toho stihli míchat zajímavé koktejly.

9.8.2014
SDÍLEJ:

Devatenáctiletý student Jan Barták působil po dva měsíce v pelhřimovském klubu, kde míchal koktejly. Do budoucna by se v míchání rád zdokonalil. Foto: Deník/ Aneta Slavíková

Ve třetím ročníku absolvoval barmanský kurz právě na své škole a poté zhruba dva měsíce působil u koktejlového baru v tehdejším pelhřimovském Fénix clubu.

„Jednalo se o základní kurz, který trval pět dní a vedl ho barman-mistr Aleš Půta z Prahy, mimochodem bývalý absolvent pelhřimovské hotelovky. Od rána do poledne jsme měli teorii a učili jsme se třeba o historii těch drinků. Po obědě jsme už prakticky míchali. Nejnáročnější pro mě bylo naučit se nazpaměť recepturu zhruba padesáti drinků," podělil se o své zkušenosti Jan Barták.

Za koktejl barem

Ten později získal praxi přímo za koktejlovým barem. Když se v Pelhřimově otvíral nový klub, prý neváhal a napsal tam s tím, že by v klubu jako barman rád pracoval. „Když jsem tam přišel, tak ale vyšlo najevo, že jako jediný kluk tam mám barmanský kurz. Nabídli mi, jestli bych nechtěl míchat nápoje v koktejl baru a já to bez váhání přijal," pokračoval ve vyprávění Barták.

Při studiu tak ještě v pátek a v sobotu večer obsluhoval hosty a míchal jim na jejich přání dobré pití. „Ze začátku jsem byl hodně nervózní. Když jsem třeba naléval pití do panáků, tak se mi strašně klepaly ruce. Za ty dva měsíce praxe se mi ale podařilo získat sebejistotu v míchání, rychlost i přesnost," zavzpomínal a dodal, že si pamatuje na jeden večer, kdy namíchal určitě více než sto dvacet koktejlů, ale samozřejmě že ne na všechny byl potřeba shaker. „To už mě pořádně bolela ruka, hlavně druhý den. Ale bavilo mě to a baví mě to pořád," řekl Barták. S úsměvem dodal, že se mu líbilo i to, že na koktejly pořád chodily hlavně slečny.
Na otázku, zda lidé mají koktejly v oblibě, odpověděl mladý barman, že určitě ano, a především v létě. Nejvíce prý „letí" klasika – Mojito, které je velice osvěžující. „Já osobně Mojito miluju," prozradil.

Co se týče experimentů, tak prý ani těch se hosté nevyvarovali. „Stávalo se poměrně často, že za mnou ke koktejl baru přišli a řekli, že jim mám namíchat něco, kde je vodka. Tak jsem jim nabídl třeba tři takové nápoje a oni si jeden vybrali. A samozřejmě si často nechávali i poradit. Zkušenost mám takovou, že lidé tady moc nevědí, z čeho se ty nápoje skládají. Je to asi tím, že tu na koktejly nejsme tolik zvyklí," přemítal Barták.

Spíše elegantní než divoké míchání

K barmanství patří také show a předvádění nejrůznějších parádiček při míchání. Mladý barman se prý ale nyní spíše soustředí na to, aby připravil koktejly co nejpoctivěji. „Pokud jde jen o koktejl, tak by měl barman především všechno dobře odměřit a míchání surovin by mělo být spíše elegantní než divoké. Ta show je trošku o něčem jiném. Pro barmana je ale hodně důležitý kontakt s hostem, měl by ho i trošku bavit," podotkl Barták.

Mezi alkoholické nápoje, které se do koktejlů často přidávají, patří i rum. „Pravý rum se vyrábí z cukrové třtiny. ,Rumy', které se vyrábí z brambor, lihu a ještě nějakých aromat, jsou spíše likéry. Ty se také hodně ředí," vysvětlil barman s tím, že za láhev kvalitnějšího alkoholu může zákazník dát až okolo pěti tisíc. „Ale ta chuť, to je úplně něco jiného, než jsme zvyklí," dodal.

Do budoucna by se Jan Barták chtěl v míchání koktejlů ještě zdokonalovat. Nevylučuje ani možnost, že by se stal barmanem z povolání. Na otázku, jaké speciální předpoklady by měl začátečník, který by se chtěl barmanství věnovat, mít, odpověděl: „Myslím si, že nejdůležitější je to, aby ho míchání bavilo, aby se to chtěl naučit, a aby pilně trénoval."

Jan Barták

Jan Barták (19) bydlí v Pelhřimově. Studuje tamní hotelovou školu, kde ho příští rok čeká maturitní zkouška. Kromě míchání koktejlů ho baví hokej. Je úspěšným absolventem základního barmanského kurzu a za sebou má zhruba dvouměsíční praxi v míchání koktejlů. On osobně se rád napije Mojita, chutná mu i Piňakoláda či nejrůznější koktejly, v nichž vévodí dobrá whisky. Naopak pikantnější Bloody Mary nepreferuje. Do budoucna plánuje zdokonalení svých barmanských dovedností.

Autor: Aneta Slavíková

9.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Potravinářství - Potravinářství Řezník, uzenář 13 000 Kč Řezníci a uzenáři Balič, uzenář, řezník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Nutný telefonický kontakt předem!. Pracoviště: Dracoart s.r.o. - počátky 709, Stodolní, č.p. 709, 394 64 Počátky. Informace: Svitlana Dumnyčová, +420 601 234 679. Výroba - Výroba Obsluha strojů 19 500 Kč Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu Operátor ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19500 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Osobní a telefonický kontakt možný v době od 8:00 - 14:00 hodin., , Práce svým charakterem vhodná spíše pro muže! (břemena nad 25 kg), , E-mail: vesela@marotta, honzl@marotta. Pracoviště: Marotta zpracování plastů s.r.o. - komorovice, 396 01 Humpolec. Informace: Jaroslav Honzl, +420 774 429 706. Věda a výzkum - Věda a výzkum Chemičtí technici, chemici 20 000 Kč Chemičtí technici kontroly kvality, laboranti a pracovníci v příbuzných oborech TECHNICKÁ KONTROLA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Náplň práce:, •kontrola dodržování výrobní a technologické kázně,, •zpracování technologických postupů a evidence výkresové dokumentace,, •zpracování norem spotřeby materiálu a jejich evidence,, •zkoušení nových výrobků,, •spolupráce na sestavování rozpočtových kalkulací., , , Požadujeme:, •SŠ vzdělání (technické zaměření výhodou),, •praxe v oboru výhodou,, •znalost práce na PC,, •základní znalost AJ,, •komunikativní a organizační schopnosti, kreativnost,, •manuální zručnost, dobrý zrak., , Nabízíme:, •práci na plný úvazek ve společnosti s dlouholetou tradicí,, •odpovídající finanční ohodnocení, náborový příspěvek 5.000,- Kč,, •příspěvek na dopravu a na zdraví,, •závodní stravování,, •dny volna navíc,, •práci na jednu směnu.. Pracoviště: Knoflíkářský průmysl žirovnice a.s., Tyršova, č.p. 707, 394 68 Žirovnice. Informace: Radka Pihávková, +420 565 356 242. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 28 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Pizzař. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: výroba a ruční příprava pizzy v pizzerii, jedná se o otevřenou kuchyň., , Požadujeme: chuť učit se, zkušenosti výhodou ne podmínkou, trestní bezúhonnost, příjemné vystupování a pozitivní přístup k práci, vlastní seberealizaci a chuť kariérně růst., , Nabízíme: nástup do programu zaškolení se a podílení se na růstu firmy pod stále se rozšiřující značkou, mladý týmový kolektiv, možnost kariérního postupu a seberealizace při otevření nových poboček.. Pracoviště: Turbo pizza, s.r.o. - pracoviště, Tylova, č.p. 836, 393 01 Pelhřimov. Informace: Lukáš Prágr, +420 602 697 625.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalisté béčka Humpolce mají po dvou kolech už čtyři body. Musí si říci jen, protože o vítězství v Herálci na Žďársku přišli až v nastaveném čase.

Fotbalisté Nového Rychnova si užívají skvělý vstup do I. B třídy

Ilustrační foto

Plný počet bodů už mají jen Jiřice, Obratani se povedl velký obrat

Až na vrcholky hor se 165 kily na zádech a neckyáda na suchu: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 18. až 19. srpna 2018.

OBRAZEM: Hrad kámen obsadila na víkend strašidla

Kámen – O tom, že na hradě Kámen, který leží ve stejnojmenné obci, straší, se přesvědčili děti i dospělí během uplynulého víkendu. V sobotu se tam totiž uskutečnily další netradiční večerní prohlídky. Tentokrát pod názvem Na Kámeni možná straší aneb Večerní prohlídky hradu Kámen pro malé i velké.

Výletníky dnes slavnostně sveze parní lokomotiva

Pelhřimovsko – V rámci 130 let tratě Tábor – Horní Cerekev se dnes na železniční koleje vrátí motorový vůz Dvaašedesátka a parní vlak s lokomotivou Všudybylkou. Zájemci se mohou nejen pokochat historickými stroji, ale dokonce si i užít jedinečnou jízdu.

Surovec s kočárkem a 17 ukradených kol za měsíc: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 17. srpna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT