Své recepty zaslalo do korespondenčního kola 110 soutěžících z 31 škol. Odborná porota v čele s kuchařem Vladimírem Pickou vybrala dvanáct finalistů včetně pelhřimovské studentky. Živé finále se konalo v gastronomickém studiu Chefparade v Praze, kde odborná porota hodnotila celkový dojem, složení, použitelnost a chuť pokrmu.

Jako hlavní surovinu museli soutěžící použít tuňákové výrobky Rio Mare. Časový limit na přípravu jídla byl 20 minut. Gastronomickou soutěž pořádala společnost Bolton Czechia. Zeptali jsme se tedy finalistky Nikoly Markvartové na několik otázek kolem jejího receptu.

Byla jste ráda, že jste se takto umístila?
Tak napůl. Na jednu stranu jsem se bála, ale na druhou jsem byla ráda a těšila se. Byl to takový zvláštní pocit.

Kde jste tento recept objevila?
Když přišla paní učitelka do školy, nabídla nám přihlásit se do této soutěže. Nějak jsme to dali dohromady a potom nám ukázala takové tři nápady, dva si vzaly holky od nás ze třídy a tenhle na mě tak nějak zbyl. Takže tento recept našla paní učitelka.

Máte nějakou zkušenost vařit s potravinami Rio mare?
Ne, vlastně díky této soutěži jsem si to zkusila poprvé.

Byla jste nějak oceněna?
Dostala jsem balíček výrobků Rio mare a diplom.

Je těžké připravit takové jídlo?
Myslím si, že ne. Určitě by to zvládl každý.

Vaříte ráda a pro koho jídla připravujete?
Podle toho, jak mám čas, ale ráda vařím pro přítele.

Denisa Šimanová

Kapsy z lístkového těsta plněné tuňákem a tuňákovým krémem Paté

Suroviny (na čtyři porce):
320 g lístkového těsta, kmín, 160 g Rio Mare kousky ve vlastní šťávě, 40 g mozarelly, 20 g koktejlových rajčat, sůl, bazalka, 120g tuňákového krému Rio Mare Paté se sýrem, 8 g zeleného hrášku, salát, naťová cibule, 1 vejce, extra panenský olivový olej Monini s příchutí Bazalka, citronová šťáva LiMMi.

Postup: Z lístkového těsta upečeme kapsy.

První varianta: Kapsy plníme směsí tuňáka ve vlastní šťávě s nakrájenou mozzarelou. Směs osolíme a lehce promícháme. Doplníme koktejlovým rajčetem a bazalkou, zakápneme olivovým olejem Monini.

Druhá varianta: Tuňákový krém se sýrem nastříkáme do kapsy, posypeme zeleným hráškem, doplníme vařeným vejcem, kytičkou salátu ochucenou citronovou šťávou a naťovou cibulí.