Zásadním parametrem pro studenty, kteří se o své zkušenosti podělili, bylo opět platové ohodnocení práce brigádníka. Většina z nich si ale všimla i dalších okolností, které k dočasné letní práci patří.

„Již druhým rokem hlavně o víkendech chodím na brigádu do sportovního centra a výdělek je pro mě dostačující,“ uvedla brigádnice Barbora Kotrčová. „Výdělek by ale pochopitelně mohl být větší, kdo by si nechtěl více vydělat,“ přemítala Eliška Procházková, která se v těchto dnech v rámci své brigády věnuje úklidu. „Já dostávám příplatky za noční směny,“ doplnila Barbora Žáková.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo 1. srpna nový obchvat na hlavním tahu číslo 34 u Pelhřimova, dopravu vyvádí ze vsí Ústrašín, Ondřejov a Myslotín.
Ústrašín přišel o pekařství. Většina sjezdů na nové silnici ještě nefunguje

Délka pracovní doby se s druhem brigády liší. „Připadá mi, že je mi dovoleno odpracovat poměrně malé množství hodin. Jako prodavačka lahůdek nesmím za měsíc překročit limit 84 hodin. Byla bych ochotná být v práci třeba každý den,“ zhodnotila svůj přístup Michaela Semorádová. „Já jsem s délkou pracovní doby plně spokojena. Namísto dvanáctihodinové pracovní doby upřednostním osmihodinovou směnu,“ vyčíslila Žáková.

Nabídku letošních brigád hodnotí každý dospívající jinak. „Pochopitelně, že v malých městech, jako je například Pelhřimov, jsou nabídky brigád dost chabé. Když se ale se sháněním začne brzy, nemá brigádník potíže si najít na léto pěknou práci,“ podotkla Procházková. „Nabídka brigád je určitě široká. Člověk si jen musí dávat pozor, co každá brigáda vzhledem k jeho schopnostem a dovednostem obnáší a požaduje,“ prohlásil Daniel Ďásek.

Role brigádníků a stálých zaměstnanců je obvykle podobná. „Nemyslím si, že bych dělal jako brigádník oproti stálým zaměstnancům nějakou podřadnou práci,“ vylíčil Ďásek.

Pracovníci Povodí Vltavy čistí Bělou v Rynárci.
Na pouť bude říčka jako nová

Zaměstnavatelé stále v dnešních dnech na Pelhřimovsku shání brigádníky. „Brigádníků není nikdy dost. Je občas náročné odolat náporu v práci, ne každému práce sedne. Ale o propouštění jsem za letošní léto ani jednou neslyšela,“ uzavřela povídání brigádnice, která pracovala jako servírka. Jako jediná nechtěla být jmenována.