„V letošním roce je nejméně navržených studánek za dobu trvání ankety, přesto studánka V Loužku u Dyjice a Lesní studánka u Antonínova Dolu představují zajímavá místa, která si pozornost zaslouží,“ okomentoval organizátor ankety Pavel Koubek z občanského sdružení Zelené srdce letošní nominace.

Anketu vyhlásilo u příležitosti světového Dne vody již po dvanácté Občanské sdružení Zelené srdce, které tak chce přispět k propagaci těchto pozapomenutých zdrojů čisté vody a zajímavých míst naší přírody opředených mnoha pověstmi.

Ilustrační snímek.
Zdeněk s Tomášem se chystají na dobrodružný závod v autostopu

Bohužel v posledních letech se počet navržených studánek snižuje. „Studánek je na Vysočině zatím stále dost, ale mám pocit, že pozitivní ankety bez kontroverze v dnešní uspěchané době unikají pozornosti,“ řekl Pavel Koubek.

Rozhodnout o tom, která studánka ze dvou navržených letošní titul získá, mohou zájemci prostřednictvím hlasování na webu zmíněného občanského sdružení až do 22. května. „Studánka V Loužku pramení pod kapličkou a patří mezi poutní studánky s vodou léčící oči. Bohužel na obou studánkách je patrný stav podzemní vody v posledních letech, kdy se vlivem sucha snižuje množství vytékající vody,“ doplnil Koubek.

Studánka Vysočiny získá tabulku s označením a navrhovatel vítězné studánky knihu o studánkách.