Alej u Ctiboře byla osázená červenými a černými jeřáby v roce 2015. Letos někdo tyto stromy zřejmě úmyslně poškodil. „Minulý týden jsem zjistila, že někdo ulámal asi u deseti stromů koruny," informovala Jana Stachová, která se jako jedna ze členů spolku Ctibořská náves o vysázení aleje zasloužila.

Nikdo ze spolku nechápe, proč k tomu došlo. „Nevíme, proč by stromy někdo chtěl záměrně ničit," sdělila Stachová s tím, že nezná nikoho, kdo by měl k vysazování stromů v minulosti větší výhrady.

Navíc to není první alej, která byla spolkem vysázená. „Celkem jsme vysázeli tři aleje nových stromů na různých místech v okolí obce. Nevím, proč někdo poničil právě tyto stromy," popsal své rozhořčení nad celou situací Vladimír Hornych, další ze členů spolku.

O stromy se starali a přes období sucha je jezdili i zalévat. Podle Jany Stachové je navíc zarážející, že se jedná právě o stromy v aleji, která byla vysázená u cesty uprostřed polí a je z celého okolí velmi dobře viditelná.

Členové spolku v současné chvíli zvažují i další kroky, které by mohli v této situaci podniknout. „V současné době zvažujeme i možnost podání trestního oznámení na neznámého pachatele," uzavřela Stachová.

Členové spolku Ctibořská náves doufají, že se podobný incident již nebude v budoucnu opakovat. Špatná zkušenost je sice podle jejich slov velmi demotivující, i přesto ale Ctibořští chtějí s vysazováním nových stromů v okolí pokračovat.

Monika Pelíšková