V diskusi na veřejném facebookovém profilu Humpolce se někteří uživatelé vyjádřili proti kácení. „Je mi to jasný, všechno znič, ať nezůstane žádná zeleň," napsal například uživatel Facebooku podepsaný jako Lubos Velinsky. Další diskutující podotkli, že kácení souvisí s plánovanou revitalizací Stromovky.

Jak vysvětlil místostarosta Humpolce Květoslav Namyslo (za ČSSD), letos na Stromovce padne k zemi kolem dvaceti dřevin, které jsou nemocné a poškozené. „Park jsme prošli s dendrologem a kácení také posoudili odborníci ze životního prostředí. Jde o nemocné stromy, které jsou pro obyvatele potencionálně nebezpečné. Museli bychom to tedy řešit i bez ohledu na budoucí revitalizaci parku," uvedl Namyslo.

Kácení stromů je naplánované na letošní rok, další práce v rámci obnovy parku musí ještě počkat. „Letos máme na seznamu důležitější investice. Stromovka nechvátá, chceme o změnách ještě debatovat. Projekt revitalizace je 
v režii OK Plan Architects," zmínil místostarosta s tím,
že do něj chce město rovnou zahrnout další změny, které se v Humpolci chystají. Jde o opravy v sousední ulici Jana Zábrany nebo o stavbu kruhového objezdu na křižovatce ulic Kamarýtova, Jana Zábrany, Čejovská a Lužická.

Květoslav Namyslo také doplnil, že se město s projektantem domluvili na úplném uzavření parku v době jeho revitalizace. „Stromovku čekají poměrně velké zásahy a myslíme si, že by nebylo dobře, kdybychom obnovu rozdělili na etapy a kdyby se pracovalo za provozu parku. Ten se celý uzavře a udělá se tam vše najednou, pořádně," přemítal Namyslo.

Zřejmě největší změnou bude stavba budovy, v níž by mohla sídlit třeba kavárnička. „Zástavba bude určena pro služby, o bytech nepřemýšlíme," řekl místostarosta a doplnil, že v parku nebude chybět ani pódium jakožto dějiště kulturních akcí.

Dalších velkých změn dozná současné dětské hřiště, které dostane úplně novou, modernější podobu. „Chtěli bychom tam mít i pobytovou loučku, kde by si lidé mohli položit deku, sednout si, udělat si piknik a podobně," nastínil Namyslo.

Stromovka by po obnově měla být jasnější, prosvětlenější. „Smyslem je, aby do parku vstoupilo sluníčko, aby se z něj stalo příjemné místo bez tmavých zákoutí," podotkl místostarosta s tím, že nejde jen o lepší pocit, ale také o bezpečnost.

Humpolecká radnice vyhlásila urbanistickou soutěž na obnovu Stromovky v roce 2014. Porotu nejvíce zaujal návrh společnosti OK Plan Architects z Humpolce. S výsledky soutěže se mohla seznámit i veřejnost, například na výstavě v tamním muzeu nebo při prezentaci v parku Stromovka.