Střelecké závody v Pacově každým rokem pořádá myslivecké sdružení Hubert Pacov. Letos tamní myslivci oslavili jubilejní třicátý ročník akce.


Závodu se zúčastnil i pětašedesátiletý Josef Pavel z Dobříše, který na pacovské střelnici střílí už přes čtyřicet let. „Před pětatřiceti lety jsem tu udělal rekord. Střelil jsem sto terčů ze sta," pochlubil se Pavel, který má doma kolem dvou set pohárů za střelbu.


Závodníci stříleli na takzvané asfaltové holuby, které jim vrhal speciální stroj zvaný vrhačka, umístěný pod úrovní terénu. Na zařízení je nainstalováno pět trojic terčů a střelec předem neví, která z trojice vrhaček před ním vypustí terč, takže nemůže předpokládat dráhu jeho letu.

Profíci mezi střelci

Ti, kteří se tomuto sporu hodně věnují, už ale směr letu znají. „Protože sportovní střelci trénují hodně často, tak už vědí, do kterého místa mají s puškou mířit," pověděl předseda mysliveckého sdružení Hubert Pacov Martin Žáček. Během jednoho kola závodník střílí na pětadvacet asfaltových holubů.


Na jeden terč může vystřelit i dvakrát, pokud se napoprvé nestrefí. „Když závodník na terč vystřelí, musí být viditelný sebemenší úlomek, pokud se z terče pouze práší, nepočítá se to," řekl jeden z rozhodčích František Vaňha, který na závodu sledoval, zda střelci terč zasáhli či nikoli. Na nejlepší střelce po závodě čekaly hodnotné odměny. „Určenou cenu pro první místo nemáme, ale vítězové si budou moci vybrat z dvaceti různorodých dárků, mezi kterými je i navigace, tablet a mobilní telefon," vyjmenoval Žáček.


Dodal také, že výsledky letošních střeleckých závodů byly jednoznačné. Dva závodníci ale zasáhli stejný počet terčů, a tak se udělal rozstřel o třetí místo, na kterém se umístil Pavel Pavlásek z Dačic. Na střelnici Propad v Pacově se také konají každý druhý čtvrtek od 15 hodin tréninky.

Nejlepší střelci
Disciplína trap (max. 100 bodů)
• 1. místo Petr Nováček starší 
z Písku (91 bodů)
• 2. místo Zdeněk Smetana 
z Mladé Vožice (90 bodů)
• 3. místo Pavel Pavlásek z Dačic (89 bodů)