V politice působíte od roku 1996. Co vás vlastně vedlo k vaší první kandidatuře do Senátu?

Dalo by se říci, že doporučení prezidenta Václava Havla, který při jednom setkání naznačil, že by bylo dobré, aby někdo z odborů měl zastoupení také v Senátu. Víte, v Senátu byla spousta osobností z různého spektra občanské společnosti, vedla se tam širší diskuse o principech státu, ústavnosti a další. V posledních letech tam ale začíná převažovat stranická platforma. Bohužel je to dáno i monopolem jedné strany, který tam je. Senát se bohužel začíná přibližovat poslanecké sněmovně a z toho nemám radost.

Co se vám tedy na druhou stranu na práci v Senátu líbí?

Právě prvních šest až osm let v Senátu bylo nejlepších. Bylo tam více nezávislých osobností, takže našla uplatnění svobodná výměna názorů, kde můžeme využít praktických zkušeností, které mají průměrně starší lidé.

Jste hodně časově zaneprázdněn. Vaše rodina bydlí v Slověnicích, vy pracujete v Praze. Co říkají na vaši další kandidaturu?

Do Prahy jsem odešel v roce 1992 s tím, že je to jen na chvíli, ale už jsem tam zůstal. Zpočátku to bylo složité, ale nakonec jsme to zvládli. Především manželka to měla těžké. Nyní se vídáme o víkendech, a tak jsme si daleko vzácnější. Snad také proto jsme neprošli žádnou manželskou krizí. Každou volnou chvilku se snažíme trávit pohromadě. V rodině mám opravdu silné zázemí. Nejenže uznává, co dělám, ale s tím mým viděním světa naprosto souhlasí. Práce v politice mi tedy žádné problémy nepřinesla.

Kam tedy jezdíte odpočívat?

Umím nabírat síly, netajím se tím, že umím rozdělit práci, a tak si na chytání ryb čas vždycky najdu. K mým zálibám patří také zahrádkaření. S rodinou jezdíme jeden rok k moři a druhý se pak snažíme poznávat zákoutí naší země. Velice konzervativní jsme i v trávení vánočních svátků. To je u nás vždy oáza klidu, kdy rodina žije sama sebou a nejbližším příbuzenstvem.

Více informací o Senátních volbách se dočtete ZDE